top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Tim Atkin: Ενα report-ύμνος για τη Σαντορίνη και τα κρασιά της!

Οι φίλοι μου γνωρίζουν τον ασφαλώς τον Tim Atkin. Και γνωρίζουν ότι τον εκτιμώ ιδιαίτερα… Για τους υπόλοιπους ο Tim είναι ένας βρετανός Master of Wine (MW), δημοσιογράφος οίνου με διεθνείς ακόλουθους. Γράφει για τα περιοδικά Harpers, Decanter και Gourmet Traveler Wine και έχει τη δική του, βραβευμένη ιστοσελίδα, timatkin.com. Έχει επίσης μια δεύτερη καριέρα ως φωτογράφος, οι φωτογραφίες του οποίου έχουν δημοσιευτεί στο The Guardian, την Daily Telegraph και το World of Fine Wine και έχουν εκτεθεί στο Λονδίνο, τη Mendoza, την Προβηγκία, την Πολωνία και τον Λίβανο.


Ο Tim είναι αποδέκτης πολλών διεθνών βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Glenfiddich Wine Writer Award το 1988, 1990, 1993, 2004 και 2006 και του Wine Guild of the United Kingdom's Wine Columnist of the Year το 1991, 1992, 1996…


Γραφει λοιπόν ο Tim Atkin στις 20 Ιουλίου στο site του:

«Από όλα τα πράγματα που δημοσιεύω στον ιστότοπό μου από άλλους συνεργάτες, η ετήσια έκθεση του Peter Pharos για την Σαντορίνη είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Είναι εν μέρει επειδή είναι τόσο καλός συγγραφέας, αλλά και επειδή ενεργώ σύμφωνα με τις εξαιρετικές συστάσεις του για να εφοδιάσω το κελάρι μου με Ασύρτικα. Ο Peter σας δίνει μια επισκόπηση των πρόσφατων τάσεων και των τρύγων στο νησί καθώς και προτάσεις για 46 νόστιμα κρασιά. Βασικό: Μπορείτε να την διαβάσετε δωρεάν»


Εϊναι πράγματι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον report -ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες- γιατί «θέτει τον δάκτυλον επι των τύπων των ήλων» σε θέματα που αφορούν στα Ασύρτικα Σαντορίνης: Τις τιμές, που στην Ελλάδα θεωρούνται απρόσιτες ενω διεθνώς θεωρούνται φθηνές! Ενδεικτικά αναφέρει οτι τα κρασιά της Etna είναι 3 φορές ακριβότερα από τα Ασυρτικα Σαντορίνης! Και την διαχρονική ποιότητα, που παραμένει εκπληκτικά σταθερή, παρά την διαφοροποίηση των συνθηκών κάθε χρονιάς!

Σαν παράδειγμα, οι παραγωγοί χαρακτηρίζουν τη χρονιά σαν «καταστροφική», εντούτοις τα κρασιά ελάχιστα διαφέρουν απο τα κρασιά της θεωρούμενης καλύτερης (2019)!

«Είναι επίσης ένα στοιχείο ροής, καθώς οι παραγωγοί μαθαίνουν όλο και περισσότερα για τη γη τους – μάλλον δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι οι παραγωγοί κρασιού της Σαντορίνης έμαθαν περισσότερα για την πολυπλοκότητα  του terroir τους τα τελευταία είκοσι χρόνια από ό,τι τα διακόσια πριν.»


Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Peter Pharos θεωρεί σαν καλύτερο παραγωγό τον ίδιο που θεωρώ και εγώ: «Όσο για τον «Παραγωγό της Χρονιάς», πιθανότατα θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να εκθρονίσει κάποιος το Κτήμα Αργυρού. Η ποιότητα σε όλη τη γκάμα είναι εξαιρετική και είναι σε μεγάλο βαθμό το κορυφαίο «φως» του νησιού.»


Ο Peter Pharos μιλά επίσης για τα κορυφαία Vinsanto, που τα θεωρεί τα καλύτερα Ελληνικά γλυκά, και ξεχωρίζει κάποια Ασύρτικα σαν τα κορυφαία!


Τέλος, συνοψίζει τις επιλογές του για τη Σαντορίνη σε ένα πίνακα:


Producer of the Year – Estate ArgyrosSantorini Assyrtiko of the Year – Estate Argyros Monsignori 2020Vinsanto of the Year – Estate Argyros Vinsanto Late Release 2002Other Santorini wine of the Year – Anhydrous St Nikolas 2021Discovery of the Year – Mikra Thira Nikteri 2020  &  Oeno P Tria Ampelia 2021Best Value for Money of the Year –  Karamolegos Santorini 2022


Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες να βγαίνουμε από το «καβούκι» μας, να αφήνουμε πίσω (έστω και προσωρινά!) τις εμμονές μας και τις φαντασιώσεις μας και να κάνουμε zoom out στη μεγαλύτερη εικόνα των Ελληνικών κρασιών, αυτήν που βλέπουν οι διεθνείς κριτές οίνου και οι φίλοι του κρασιού σε όλο τον κόσμο!


Διαβάστε λοιπόν το εξαιρετικό report του Peter Pharos! Προσωπικά τον ευχαριστώ θερμά και για την τεράστια εκτίμησή του για τα Ασύρτικα της Σαντορίνης, και για τη συνολική εικόνα του νησιού!




60 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Commentaires


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page