top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Θέρος, Τρύγος, Πόλεμος… τι σημαίνει;



Βαδίζουμε προς το τέλος Αυγούστου , και την φράση «Θέρος–τρύγος–πόλεμος» την βλέπουμε πια καθημερινά σε αναρτήσεις που έχουν σχέση με τον τρύγο που ήδη άρχισε… και τις περισσότερες φορές τη βλέπουμε είτε ξεκάρφωτη, είτε για να δώσει έκφραση στα βάσανα και στις δυσκολίες του θερισμού (Θέρος δεν σημαίνει… καλοκαίρι βέβαια, όπως κάποιοι νομίζουν) και του τρύγου… κάτι σαν… εξίσωση δηλαδή, όπου θέρος και τρύγος= πόλεμος.


Δεν είναι όμως έτσι, είναι άλλο το νόημα της έκφρασης.


Όπως και τον πόλεμο, έτσι και το θέρισμα και ο τρύγος είναι σημαντικές και απαιτητικές δραστηριότητες, απαιτούν κόπο και γενική κινητοποίηση και -κυρίως!-δεν επιδέχονται αναβολές.


«Θέρος–τρύγος–πόλεμος στασιό δεν περιμένουν.» -δεν αναβάλλονται, δεν επιδέχονται «στάση» λέει η πλήρης φράση,

αλλά και «Θέρος, τρύγος, πόλεμος, αποσταμό δεν έχουν.»- ούτε μπορείς να σταματήσεις για να… ξεκουραστείς!


Θερισμός και τρύγος έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, και τίποτα κοινό με τον πόλεμο εκτός από την γενική κινητοποίηση και την μη αναβολή! Θέρος και τρύγος γίνονταν σε γιορτινή ατμόσφαιρα, σε αντίθεση με τον πόλεμο…


Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα έθιμα και οι διάφορες «τελετές» αλλά και οι διαδικασίες του θερισμού τον Ιούνιο (Θεριστής) και του τρύγου τον Αύγουστο, που σήμερα λόγω της ταχύτητας με τη χρήση μηχανημάτων έχουν σχεδόν ατονήσει.


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

388 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page