top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Syrah Wild Fermentation: Δοκιμάζουμε ένα τεράστιο κρασί!

Σήμερα  επισκέφθηκα το House of Wine, όπου μιά πολύ ευχάριστη έκπληξη με περίμενε: δυό κρασιά από τον αγαπημένο Κώστα Βρυνιώτη, του Οινοποιείου Βρυνιώτη στα Γιάλτρα της Έύβοιας. Το ένα, η ρετσίνα Gialtra, ένα νέο κρασί του οινοποιείου, για το οποίο θα μιλήσουμε σύντομα… και το δεύτερο, το πολύ αγαπημένο μου Syrah Wild Fermentation  της εσοδείας 2018!


Ενθουσιάστηκα! Αλλά και συγκινήθηκα: το Syrah Wild Fermentation ήρθε με ιδιόχειρη αφιέρωση του Κώστα «Για τον αγαπημένο μου κ. Τάσο».


Όσοι μου κάνετε την τιμή να παρακολουθείτε τα γραφόμενά μου γνωρίζετε καλά την αγάπη μου για το Syrah -δεν την έκρυψα ποτέ… Εκείνο που δεν γνωρίζετε είναι η αγάπη μου για τον Κώστα Βρυνιώτη!  Ούτε αυτή θα την κρύψω, θέλοντας να σας… πείσω για την αμεροληψία μου όταν κρίνω τα κρασιά του! Όχι, δεν θα έγραφα μια άσχημη κριτική για ένα κακό κρασί του, απλά δεν θα έγραφα κριτική! Αλλα ποτέ με τα κρασιά του Κώστα δεν μπήκα σε αυτό το δίλημμα, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει βγει ούτε ένα μέτριο κρασί απο τα χέρια του!


Σήμερα λοιπόν όλοι οι κανόνες μου για δοκιμή κρασιών, διαδικασίες κλπ πήγαν περίπατο! Το κρασί οδηγήθηκε άμεσα για… θυσία στο βωμό της απόλαυσης, και βοήθησε σε αυτό το μεσημεριανό μου φαγητό! Το κρασί ανοίχτηκε, σερβιρίστηκε και δοκιμάστηκε!

Η σχέση μου με αυτό το κρασί είναι πολύ παλιά, από το 2011! Τότε ήταν η πρώτη μου επαφή με αυτό, και μέσω αυτού η γνωριμία μου με τον Κώστα Βρυνιώτη… και αυτή η πρώτη επαφή θα μου μείνει αξέχαστη…


Μπορείς να καβαλήσεις ένα άγριο άλογο; Δύσκολο βέβαια, μάλλον θα σε ρίξει κάτω στην πρώτη προσπάθεια! Δεν μπορείς όμως και να μην το θαυμάσεις, γιατί- ξέροντας από άλογα- μπορείς να φανταστείς πόσο υπέροχο θα είναι όταν ημερέψει!

Από άλογα δεν ξέρω, κάτι ξέρω όμως από κρασιά! Και όταν δοκίμασα αυτό το υπέροχο άγριο κρασί, το Wild Fermentation τότε, το 2011 όταν είχε μόλις εμφιαλωθεί, κατάλαβα αμέσως σε τι θα εξελιχθεί, ποιά ήταν η σπάνια «ράτσα» του. Και δεν έπεσα έξω…


Μπορεί η Δράμα να θεωρείται το «λίκνο» των ξένων ποικιλιών στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα το λίκνο του Ελληνικού Syrah είναι η Εύβοια! Τόσο το Κτήμα Αβαντίς με τα τόσα εκπληκτικά Syrah των επίσης αγαπημένων Απόστολου Μούντριχα και Λένγκας, όσο και η Οινοποιία Βρυνιώτη με το Syrah Wild Fermentation, βρίσκονται πολύ μπροστά από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, χωρίς να θέλω καθόλου να υποτιμήσω τα επιτεύγματα όσον αφορά στο Syrah οινοποιών και άλλων περιοχών, λέγοντας οτι το Syrah είναι η ξένη ποικιλία που έχει την καλύτερη προσαρμογή στο Ελληνικό terroir, με δεκάδες αξιόλογα κρασιά!


Πάμε λοιπόν στο Syrah Wild Fermentation 2018 που έχω μπροστά μου… Με ήδη 5 χρόνια στην πλάτη του, είναι ακόμα ένα νεαρό κρασί, με τουλάχιστον 15 χρόνια ακόμα παραμονής στη φιάλη, μέχρι να φθάσει στο απόγειό του! Όμως… έχει μια βασική  διαφορά από τό «άγριο» κρασί του 11: έχει ήδη φθάσει σε ένα επίπεδο ωρίμανσης που το κρασί του 11 έφθασε το 2019 περίπου! Και βέβαια, με δύο λέξεις… είναι υπέροχο!


Βρίσκουμε και εδώ όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Syrah τόσο αγαπητό: Πυκνό, εξαιρετικά εκφραστικό, πολύπλοκο με όλα τα χαρακτηριστικά στον υπερθετικό, έχει βαθύ, σκούρο κόκκινο χρώμα, σχεδόν αδιαπέραστο, με ανθρακί ανταύγειες. Είναι  λαμπερό στο ποτήρι, με έντονα αρώματα μαύρων φρούτων όπως βατόμουρο, βιολέτα, μύρτιλα, μαύρα κεράσια, φράουλες, καθώς και αρωματικά βότανα, μαύρο πιπέρι και ελαφριές νότες δρυός, όπως και λεβάντας

Έχει πλούσια και γεμάτη γεύση, με εντυπωσιακή δομή και ισορροπία για ένα κρασί με τέτοιες εντάσεις!. Οι τανίνες του είναι δυνατές, αλλά ευέλικτες και οι οξύτητες του ισορροπούν τη γλυκύτητά του. Οι γεύσεις μαύρων φρούτων και βοτάνων συνδυάζονται με αρωματικά μπαχαρικά και πιπέρι, που του δίνουν την τόσο χαρακτηριστική για τα μεγάλα Syrah πιπεράτη αίσθηση, και συνοδεύονται από μακρά επίγευση.


Ένα ρωμαλέο κρασί που δεν φοβάται να αναμετρηθεί με έντονα, κόκκινα πιάτα της Ελληνικής κουζίνας, με λιπαρά κρέατα ψητά στη σχάρα και με έντονα κίτρινα τυριά!

Όμως… ο ιδανικός συνδυασμός είναι… εποχικός!  Πασχαλινός! Αποτελεί τον τέλειο σύντροφο και συνοδό του Οβελία!


Γιατί; Μα για όλους αυτούς τους λόγους που κάνουν το Syrah τον καλύτερο «σύντροφο» του αρνιού στη σούβλα, μακράν καλύτερο από οποιοδήποτε Ξινόμαυρο, Αγιωργήτικο κλπ : Οι αιτίες είναι κυρίως δύο, με πρώτη το... λίπος. Το λίπος που "στάζει" από το αρνάκι στη σούβλα, είναι αυτό που καθορίζει και το κρασί που θα το συνοδεύσει. Το Syrah -όπως έχει εγκλιματιστεί η ποικιλία στην Ελλάδα που μας δίνει «ζεστά» Syrah- έχει όλες τις απαραίτητες ιδιότητες για να "αναμετρηθεί" αλλά και να ταιριάξει με το λίπος και όχι μόνο. Γιατί -σε αντίθεση με το αρνάκι στο ταψί- ο Οβελίας αρωματίζεται με τον καπνό του κάρβουνου, και το καμένο κρέας αναδίδει την μαγική "τσίκνα" που σπάει τη μύτη το Πάσχα, την αρχαιοελληνική "κνῖσα" που αποτελούσε δώρο προς τους θεούς!


Το λίπος ισορροπεί λοιπόν με τις τανίνες αλλά και με τις γεύσεις μέντας ή λεβάντας, συνδυάζεται με την ελαφριά γλυκύτητα του Syrah και με το βατόμουρο που είναι το χαρακτηριστικό του φρούτο, ο δε καπνός που έχει ποτίσει το κρέας, ταιριάζει με τα μπαχάρια του Syrah αλλά και με όλα τα δευτερεύοντα αρώματά του και τις υπόλοιπες γεύσεις του.


Για όλους αυτούς τους λόγους το Syrah Wild Fermentation θα συνοδεύσει τον φετεινό μου οβελία! Θα σας συνιστούσα και τον δικό σας!

Αν θέλετε να εξερευνήσετε την εξέλιξη αυτού του υπέροχου κραςιού σε βάθος χρόνου, στο House of Wine θα βρείτε εξαιρετικές παλιές σοδειές αλλά και συλλογές εσοδειών


Θα κλείσω συγχαίροντας τον φίλο μου Κώστα Βρυνιώτη για το εξαιρετικό αυτό κρασί, και ευχαριστώντας τον και πάλι για την ευκαιρία που μου έδωσε να το δοκιμάσω...


Στην υγειά σας,


Τάσος Πικούνης

69 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page