top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Προχωρόντας εμπρός με τα μάτια στραμμένα πίσω

Έγινε ενημέρωση: 18 Ιαν 2023

Περίεργο… φρούτο ο Έλληνας…


Είναι ο μόνος άνθρωπος στη γη που έχει 4 μάτια: δύο εμπρός- σαν όλες τις φυλές της υφηλίου, και δύο πίσω… 2 μάτια που βλέπουν το παρελθόν!

Η εντύπωση που έχει είναι πως οσα βλέπουν τα 4 μάτια γίνονται τώρα, και ας βλέπουν τα πίσω μάτια γεγονότα του απώτερου παρελθόντος… είναι σαν να βλέπουμε ένα αστέρι που απέχει 50 έτη φωτός, όπου ότι βλέπουμε θεωρούμε οτι είναι το παρόν, ενώ είναι εικόνα του αστεριού πριν 50 χρόνια!


Στη χώρα μας αναμοχλεύουμε περισσότερο το παρελθόν από όσο σχεδιάζουμε το μέλλον! Ίσως  μας έχει μείνει το… κουσούρι από την προγονολατρεία και την οπτική των αρχαίων χρόνων, που «θεραπεύει» την ανασφάλεια και τη μικρή αυτοεκτίμηση που έχουμε -μάλλον δικαιολογημένα!- για τον σημερινό εαυτό μας…


Έτσι, ο Έλληνας «εκδικείται» τη σημερινή δεξιά για τα όσα έγιναν πριν… 70 χρόνια στον εμφύλιο.   Φοβάται τον τέως Βασιλέα με γνώμονα όσα έγιναν πριν… 60 χρόνια!… οργή για τα πεπραγμένα της… Φρειδερίκης το ‘50!  Και καταδίκη της Μοναρχίας αφού ο… Κολοκοτρώνης(!) ήταν αντιμοναρχικός!

Και αυτός ο εμφύλιος! Αναφορά για τα πάντα, αιτία των πάντων! Κακή η σημερινή δεξιά γιατί τα πίσω μάτια, κοιτάζοντας 70 χρόνια πριν, βλέπουν τις διώξεις, τις εξορίες, που έκαναν κάποιοι που χαρακτηρίζονταν και αυτοί «Δεξιά»! Σεβασμός (!!) σήμερα στο αντιδραστικό παλαιολιθικό ΚΚΕ γιατί έχουμε… τύψεις που τους… νικήσαμε, πάλι πριν 70 χρόνια!


Αμ’ τα κόμματα; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πιο φανατικός οπαδός του παρελθοντικού λόγου…ατενίζει με τα πίσω μάτια την ΠΑΣΟΚική 10ετία του ‘80, μιλά με λόγο και συνθήματα αυτής της δεκαετίας. Βλέποντας με τα πίσω μάτια τη Ρωσία σαν την κομμουνιστική ΕΣΣΔ, επιμένει να μην καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ψηφίζοντας π.χ. λευκό στη σχετική ψηφοφορία της Ευρωβουλής. Τα συνθήματά του είναι συνθήματα του παρελθόντος, ο Τσίπρας μιμείται την εικόνα του Ανδρέα του ‘80… και η απαρχαιωμένη αριστερόστροφη ιδεολογία του έχει αναφορές στον εμφύλιο (βέβαια!) και τις πολιτικές και οικονομικές θεωρίες του περασμένου αιώνα!


Το Πασόκ-Κινάλ ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αφού η χώρα χρειάζεται ένα δεύτερο συστημικό κόμμα για μελλοντική εναλλαγή στην διακυβέρνησή της. Αλλά, αντί να αρθρώσει εκσυγχρονιστικό λόγο, είδε τον κόσμο με… ορθάνοιχτα τα πίσω μάτια και ερμητικά κλειστά τα εμπρός, και επέστρεψε ολοταχώς στον Παπανδρεϊσμό της δεκαετίας του 1980: τώρα ανταγωνίζεται τον Σύριζα στο γήπεδό του. Βλέπει με τα πίσω μάτια τους… θριάμβους του παρελθόντος και γελοιοποιείται με τον μικρομεγαλισμό του….


Τι να πούμε για το ΚΚΕ; Έχει βγάλει με τα χεράκια του τα εμπρός μάτια και κοιτάζει τα πάντα με τα πίσω… με όραμα την χειρότερη περίοδο της προ 70ετίας ΕΣΣΔ, τον Σταλινισμό. «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά»… και ας μην έχουν ζήσει ποτέ αυτή τη δεξιά παρά μόνο όσοι είναι 75 ετών και άνω…


Κάποτε πρέπει να κλείσουμε τα πίσω μάτια οριστικά, και να δούμε τον κόσμο όχι όπως τον βλέπουμε με τα πίσω μάτια μας, αλλά όπως είναι  σήμερα: χωρίς παραμορφωτικούς καθρέφτες του παρελθόντος, χωρίς αναφορές κλπ σε γεγονότα προ… αιώνων. Προχωρώντας μπροστά χωρίς ματιές προς τα πίσω, αντιμετωπίζοντας πραγματικούς σημερινούς κινδύνους και προκλήσεις.


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

27 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page