top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Πρόταση για την επιλογή των κρασιών των δείπνων της ΠτΔ

Έγινε ενημέρωση: 6 Νοε 2022

Η εξαιρετική πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας να καλεί καταξιωμένους Έλληνες chefs να επιμελούνται των επισήμων γευμάτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας συνεχίστηκε και αυτή τη φορά με το Δείπνο που παρατέθηκε στις 2 Μαΐου 2022 προς τιμή του Βασιλικού ζεύγους του Βελγίου.




Το δείπνο επιμελήθηκε ο chef Αλέξανδρος Τσιοτίνης και τα κρασιά που επελέγησαν ήσαν τα Μαλαγουζιά 2020 των Αμπελώνων Ανατολικού, Μούχταρο 2020 του κτήματος Μουσών και Μοσχάτος Ρίου Πατρών Παρπαρούση.

Ήταν συνέχεια του δείπνου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 21, ένα επιτυχημένο δείπνο που είχε επιμεληθεί ο chef Λευτέρης Λαζάρου, με κρασιά νέων Ελλήνων οινοποιών από Ελληνικές γηγενείς ποικιλίες. Για το δείπνο αυτό είχα γράψει στο άρθρο μου «Νέος αέρας στα επίσημα δείπνα της ΠτΔ: Μενού και Κρασιά»

Θέλω και πάλι να τονίσω ότι εκτιμώ βαθύτατα την απόφαση της Προέδρου να συμβάλλει στην προβολή της Ελληνικής γαστρονομίας. Σε αυτό το άρθρο είχα προτείνει ότι για την επιλογή των κρασιών «θα έπρεπε να γίνει με την συμπαράσταση κάποιων συμβούλων, που γνωρίζουν το κρασί και τις ανάγκες προβολής ελληνικών κρασιών και ποικιλιών στο εξωτερικό, ίσως και με την συμβολή ενός καταξιωμένου Sommelier, που θα βοηθούσε στην επιλογή των κατάλληλων κρασιών.»

Μετά την δημοσίευση αυτού του άρθρου μου είχα τη χαρά να συναντήσω την Πρόεδρο Της Δημοκρατίας στο By the Glass, όπου και της ανέπτυξα την ιδέα της επιλογής των κρασιών των Προεδρικών δείπνων από ένα καταξιωμένο Έλληνα ή Ελληνίδα Sommelier. Με τον τρόπο αυτό, -πέραν του chef- θα τιμόταν και το επάγγελμα του Οινοχόου, αλλά και το Ελληνικό κρασί γενικότερα. Η ΠτΔ με άκουσε με προσοχή, βρήκε την ιδέα θαυμάσια και συμφώνησε να συζητήσει με τους συνεργάτες της αυτή την πρόταση ώστε να υλοποιηθεί.

Δυστυχώς η ιδέα δεν προχώρησε. Την επαναφέρω σήμερα με την ελπίδα ότι θα υπάρξει υποστήριξη της πρότασής μου και από την Ένωση των Ελλήνων Οινοχόων, και ειδικά από τον καταξιωμένο Πρόεδρο της Ένωσης φίλο Ανδρέα Ματθίδη.

Δεν χρειάζεται πιστεύω να τονίσω τη σημασία αυτών των Προεδρικών δείπνων για την καταξίωση του Ελληνικού κρασιού στο κοινό. Η συζήτηση γύρω από το μενού των δείπνων θα επεκταθεί και στο κρασί, θα «νομιμοποιήσει» το επάγγελμα του Οινοχόου στο ευρύ κοινό και θα τονίσει τη συμβολή του ποιοτικού εμφιαλωμένου κρασιου σε μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία…

99 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page