top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Ποιά η αξία της λίστας των 50 Great Greek Wines;


Στον «αέρα» λοιπόν τα 50 Great Greek Wines του 2023 σε μια τελετή βράβευσης που έγινε στις 20 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο του Grand Resort Lagonissi.


Στον 3ο του χρόνο το project που ξεκίνησε ο Έλληνας Master of Wine Γιάννης Καρακάσης και οι συνεργάτες του, και που αναδεικνύει κάθε χρόνο μέσα από μιά διαδικασία τυφλής δοκιμής μέσω επιτροπής 7 διεθνών εμπειρογνωμόνων οίνου -όλων Masters of Wine!- τα 50 μεγάλα Ελληνικά κρασιά της χρονιάς.


Τα κρασιά δεν κατατάσσονται βάσει κάποιας βαθμολογίας αλλά αλφαβητικά, δεν απονέμονται μετάλλια, και τα δείγματα αγοράζονται από κάβες, δεν παραδίδονται δηλαδή από τους παραγωγούς απ’ ευθείας στο διαγωνισμό, κάτι εξαιρετικά θετικό για την σοβαρή κρίση, αφού έτσι αποκλείονται «λαθροχειρίες» εκ μέρους παραγωγών που έχουν διαπιστωθεί σε άλλους διαγωνισμούς.


Τι αξία έχει όμως αυτή η λίστα; Είναι πράγματι αυτά τα 50 κορυφαία Ελληνικά κρασιά;


Απαντώ κατηγορηματικά: Όχι βέβαια! Είναι τα κορυφαία μεταξύ αυτών που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό από τα 201 οινοποιεία που υπέβαλαν τα 609 κρασιά τους προς κρίση. Έτσι, αν απορείτε γιατί κάποια κρασιά που εσείς θεωρείτε εξαιρετικά δεν εμφανίζονται στη λίστα, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή είτε ο συγκεκριμένος οινοποιός δεν υπέβαλλε κρασιά στο διαγωνισμό, είτε υπέβαλλε και τα κρασιά του δεν κρίθηκαν αξιόλογα… Δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι από τα δύο συμβαίνει γιατί η πολιτική του Διαγωνισμού είναι να μην ανακοινώνει τους οινοποιούς και τα κρασιά που υπεβλήθησαν. Έτσι, π.χ. μόνο ένα κρασί του κτήματος Αργυρού περιελήφθη στη λίστα ενώ 3 του Οινοποιείου Μικρά Θήρα και 2 του οινοποιείου Γαβαλά. Υπέβαλε μόνο 1 κρασί ο Αργυρός ή περισσότερα που απορρίφθηκαν; Αν ισχύει το πρώτο, ΟΚ. Αν όμως ισχύει το δεύτερο, τότε μπορώ να κρίνω αρνητικά την κρίση της επιτροπής που απέκλεισε κρασιά του -κατα την προσωπική μου γνώμη- μακράν κορυφαίου οινοποιείου της Σαντορίνης…. Με τον ίδιο αμφίσημο τρόπο μπορεί να κριθεί η απουσία των περισσότερων κρασιών της Σαντορίνης.


Τι είναι λοιπον η λίστα;


Τίποτα περισσότερο και μάλλον κάτι λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη λίστα που προκύπτει από οποιοδήποτε άλλο διαγωνισμό. Λιγότερο γιατί δεν υπάρχει  βαθμολογία και επομένως ούτε ποιοτική κατάταξη. Ο δε τίτλος «50 Great Greek Wines» -«50 Μεγάλα Ελληνικά κρασιά»- είναι κάπως παραπλανητικός, αφού είναι τα καλύτερα μεταξύ ενός πολύ περιορισμένου υποσυνόλου των κρασιών των περίπου 1700 Ελληνικών και Κυπριακών οινοποιείων. 609 κρασιά από 201 οινοποιεία Ελλάδας και Κύπρου συμμετείχαν, δηλαδή μόλις 11,8% του συνόλου των οινοποιείων. Αντίστοιχα, στον άλλο ελληνικό Διαγωνισμό οίνου, αυτόν της Θεσσαλονίκης, κρίθηκαν τα διπλά κρασιά -1013.


Έτσι, η αξία των 50 Great Greek Wines εχει αυτή  ενός διαγωνισμού με εξαιρετική κριτική επιτροπή - μοναδική ίσως στον κόσμο αφού αποτελείται από 7(!) Masters of Wine- αλλά με μικρή συμμετοχή. Η αξία αυτή θα μεγεθυνθεί όσο η συμμετοχή ελληνικών και κυπριακών οινοποιείων θα αυξάνεται, κάτι που εύχομαι να συμβεί τα επόμενα χρόνια. Και όσο αυξάνεται, τόσο η λίστα των 50 Great Greek Wines θα πλησιάζει αυτή των 50 Greatest Greek Wines!


Ξεκάθαρα λοιπόν, ο απολογισμός μέχρι σήμερα του διαγωνισμού είναι θετικός, αλλά πολύ θετικότερη είναι η προοπτική του στο μέλλον, αν αγκαλιαστεί από το σύνολο των οινοπαραγωγών της χώρας…


Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η πολύ θετική έως ενθουσιώδης κριτική του διαγωνισμού από τα μέλη της κριτικής επιτροπής του και καταξιωμένους διεθνώς Masters of Wine. Διαβάστε τα εδώ: https://greatgreekwines.com/celebrating-excellence-in-greek-wine-50-ggw-2023/?lang=el

314 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page