top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Πλαγιές Γερακιών Ερυθρός revisited.

Να μιλήσουμε για τη Μαυροκουντούρα; Και για ένα εξαιρετικό κρασί που εκμεταλλεύεται όλα τα εξαιρετικά της χαρακτηριστικά;


Ψάχνοντας χθες στο σπίτι για ένα κόκκινο κρασί που θα συνόδευε το εξαιρετικό μας πηλιορείτικο σπετζοφάι, έπεσα πάνω στον «Πλούτο» του φίλου Γιώργου Παλυβού… εννοείται οτι η έρευνα σταμάτησε, το κρασί άνοιξε και βέβαια ταίριαξε εξαιρετικά με το πιάτο… αλλά, ενώ το σπετζοφάι περίσεψε, το κρασί… τελείωσε!


Έτσι η έρευνα συνεχίστηκε σήμερα στα σκονισμένα ράφια της μικρής αποθήκης μου που χρησιμεύει και σαν καλάρι. Προσπέρασα αρκετά πολύ καλά κρασιά, ήθελα κάτι… περίεργο, κάτι εξαιρετικό, κάτι πέρα από την τυπική καθημερινότητα… Έπεσα επάνω σε ένα ξυλοκιβώτιο του κτήματος Αβαντίς. «Κάποιο Syrah θα είναι», σκέφτηκα, και σήμερα δεν είχα όρεξη για Syrah… Το προσπέρασα χωρίς να το ανοίξω, αλλά κάτι με  έκανε να γυρίσω πίσω: «Βρε λές;» είπα μέσα μου… το ξεσκόνισα, το άνοιξα, δυό Collection και… νάτο! Εκεί ήταν, σκονισμένο, περίμενε υπομονετικά 3-4 χρόνια για να δει το φως της ημέρας… Πλαγιές Γερακιών Ερυθρός!


H Μαυροκουντούρα είναι μια σπάνια Ελληνική ποικιλία με κορυφαία ποιότητα - όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Masters of Wine της Αμερικής, Joel Butler, και ήταν αυτός που προέτρεψε τον Απόστολο Μούντριχα να ασχοληθεί συστηματικά μαζί της. Ο ταλαντούχος οινοποιός βάλθηκε να τον επιβεβαιώσει και οι ερυθρές Πλαγιές Γερακιών που δημιουργήθηκαν από αυτή είναι ένα πραγματικά σπάνιο, μεγάλο ελληνικό κρασί από την Εύβοια που έρχεται στο δικό σας ποτήρι σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών.


Είναι πολλές φορές που τοπικές-σπάνιες ποικιλίες από διάφορες περιοχές του πλανήτη έρχονται στο προσκήνιο, ειδικά στις μέρες μας, που αναζητούμε χαρακτήρα και ιδιαιτερότητα στα κρασιά τα οποία πίνουμε. Καλώς ή κακώς η ιδιαιτερότητα υπάρχει, αλλά δεν συνοδεύεται πάντα και από ελκυστικό χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό ο Απόστολος Μούντριχας κερδίζει το στοίχημα, έχοντας ως όχημα την Μαυροκουντούρα και φτιάχνοντας ένα κρασί στο οποίο η μοναδικότητα παντρεύεται με μια γοητευτική διάσταση την οποία δεν μπορείς με τίποτα να προσπεράσεις.


Χρώμα το οποίο οπτικά μαγνητίζει, απόλυτα διαυγές και λαμπερό, με βάθος και πορφυρές ανταύγειες που προδίδουν την νεότητα του. Η μύτη είναι το βαρύ πυροβολικό του κρασιού και η πρώτη υποψία για την ποιότητα με την οποία θα έρθουμε σε επαφή. Η ένταση της ζαλίζει, όπως και τα ώριμα μαύρα και κόκκινα φρούτα και ο γλυκός μπαχαρένιος χαρακτήρας που θυμίζει βανίλια, κανέλα και γαρύφαλλο. Διάχυτη βοτανικότητα και νύξεις από σοκολάτα γάλακτος και καραμέλα βουτύρου.


Στο στόμα το κρασί έχει όγκο χωρίς όμως να είναι blockbuster, με το αλκοόλ να κρύβεται περίτεχνα και να ισορροπεί με φρούτο και οξύτητα. Τανίνες λεπτόκοκκες, στις οποίες η χρήση ενός μικρού ποσοστού Syrah στο χαρμάνι, δίνει μια μικρή ώθηση. Η νέα Γαλλική Δρυς δίνει στο κρασί ισορροπημένα δρύινα αρωματικά χαρακτηριστικά, το φρούτο είναι πιο όξινο στο στόμα ενώ η επίγευση είναι μακριά σε διάρκεια, εξελίσσοντας τα αρχικά φρουτώδη χαρακτηριστικά σε αρωματικές νύξεις από μέλι, κερήθρα και καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς.


Ταιριάζει με πολύπλοκα και με γευστική ένταση πιάτα με βάση το κρέας: Καραμελωμένο συκώτι στο τηγάνι, ψητά prime cuts στη σχάρα, μαγειρευτά κατσαρόλας με πλούσιες κοκκινιστές σάλτσες, όλες είναι προτάσεις οι οποίες θα σταθούν με ισορροπία δίπλα στο κρασί. Και βέβαια τι καλύτερο για να σταθεί δίπλα στο πηλιορείτικο σπετζοφάϊ!


Ένα κρασί που θα το βρείτε μόνο στο House of Wine, εδώ: http://bit.ly/2LtaaFb, ετοιμοπαράδοτο, για άμεση απόλαυση!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης


51 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Commentaires


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page