top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Όλα (σχεδόν) για το πολύπαθο Merlot!

Σήμερα, 7 Νοεμβρίου, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο το Merlot.


Το Merlot είναι σίγουρα μια… πολύπαθη ποικιλία, με τα περισσότερα ups and downs από οποιαδήποτε άλλη!


Πριν από όλα, ολίγη ιστορία: Η πρώτη αναφορά για το Merlot έρχεται από το 1784 και από αξιολογητή στο Μπορντώ που χαρακτηρίζει το κρασί προερχόμενο από την ποικιλία σαν "πολύ καλό". Τον 19ο αιώνα καλλιεργείται συστηματικά στο Medoc της Γαλλίας. Στην Ιταλία είναι γνωστό από το 1855 που καλλιεργείτο στην περιοχή γύρω από την Βενετία με την ονομασία Bordò.


Το Merlot γνώρισε μια πολύ γρήγορη ανάπτυξη, αλλά κυρίως στα blends μαζί με άλλες ποικιλίες, αφού στις αρχές οι οινοπαραγωγοί το θεωρούσαν ένα “συμπληρωματικό” σταφύλι. Αυτό σήμαινε ότι το Merlot ήταν το πλέον κατάλληλο για ανάμειξη αλλά δεν χρησιμοποιούταν ως αυτόνομη ποικιλία.


Το πρώτο σοβαρό χτύπημα στο Merlot έρχεται το 1956: Το Φεβρουάρι, ένας μεγάλος παγετός κατέστρεψε πολλά αμπέλια Merlot. Μετά από τον σοβαρό παγετό, πολλοί αμπελώνες διπλασίασαν τα αμπέλια Merlot αλλά κι αυτά γρήγορα καστράφηκαν από σήψη. Οι γάλλοι οινοποιοί συνέχισαν να καλλιεργούν Merlot μέχρι το 1970, όταν η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις νέες φυτεύσεις Merlot, μέχρι το 1975!


Το δεύτερο «χτύπημα» στο merlot ήρθε από ένα… φιλμ: Το φιλμ "Sideways" είχε μια σημαντική επίδραση στον κόσμο του Merlot. Το έργο "ανέβασε" το Pinot Noir και "κατέβασε" το Merlot σχεδόν από μόνο του! Μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία και με τεράστια επιρροή στην αγορά του κρασιού (κυρίως την Αμερικανική) παρακολουθεί δύο φίλους, σχεδόν αποτυχημένους στη ζωή τους και απογοητευμένους, στην περιπλάνησή τους στον κόσμο του κρασιού της Καλιφόρνιας.


Στην ταινία, ο κεντρικός χαρακτήρας εκφράζει την προτίμησή του για το Pinot Noir, ενώ κατακρίνει το Merlot. Αυτό οδήγησε σε μια αύξηση της δημοτικότητας του Pinot Noir και μια μείωση της ζήτησης για το Merlot μετά την κυκλοφορία της ταινίας το 2004. Αυτό το φαινόμενο έγινε γνωστό ως "Sideways effect". Ωστόσο, σημειώνεται ότι με την πάροδο του χρόνου η δημοτικότητα του Merlot ανέκαμψε και επανήλθε στο επίπεδο πριν από την ταινία.


Εντούτοις… οι «ειδήμονες» σνομπάρουν το Merlot! Το θεωρούν πολύ… φιλικό, μονοδιάστατο, χωρίς πολυπλοκότητα! Όμως… ξεχνούν ασφαλώς ότι τα κορυφαία στον κόσμο κρασιά, είναι merlot! Το κρασί που θεωρείται ως το καλύτερο που έγινε ποτέ στον κόσμο, το Chateau Cheval Blanc του 1947 είναι merlot! Όπως merlot είναι το Petrus, το Château Le Pin, το Ornellaia Masseto, και τόσα άλλα!


Η Γαλλία είναι ο τόπος που καλλιεργούνται τα 2/3 περίπου της παγκόσμιας παραγωγής Merlot. Καλλιεργείται επίσης στην Ιταλία, Ελβετία, Ρουμανία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αργεντινή, Καναδά, Χιλή, Νότια Αφρική, Κροατία, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, καθώς και σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ όπως Washington και Long Island. Συνήθως καλλιεργείται στις ίδιες περιοχές που βρίσκουμε και το Cabernet Sauvignon, αλλά στα πιο ψυχρά τους τμήματα.


Στην Γαλλία είναι η πλέον κοινή ποικιλία σταφυλιού, και καλλιεργείται σε περίπου 120.000 εκτάρια. Βασική περιοχή καλλιέργειας είναι η νοτιοδυτική Γαλλία και ιδιαίτερα η περιοχή του Μπορντώ, αλλά και στις περιοχές Bergerac και Cahors όπου συνήθως συμμετέχει σε κρασιά μαζί με το Malbec. Πρόσφατα, η καλλιέργεια του Merlot αυξήθηκε σημαντικά στην Νότια Γαλλία, όπως το Languedoc-Roussillon.


Στα παραδοσιακά κρασιά του Μπορντώ, το Merlot συμβάλλει στην βελτίωση του σώματος του κρασιού, κάνοντας ταυτόχρονα το κρασί μαλακότερο. Γενικά από το Merlot προκύπτουν κρασιά με μαλακή, φρουτώδη γεύση και αντίστοιχα αρώματα. Ενώ το Merlot ωριμάζει ταχύτερα από το Cabernet Sauvignon, εν τούτοις μερικά κρασιά συνεχίζουν να ωριμάζουν στην φιάλη ακόμα και μετά την δεκαετία.


Συναντάμε τρία βασικά είδη κρασιών Merlot: Αυτά με μαλακή, φρουτώδη γεύση και ελάχιστες τανίνες, κάποια με φρουτώδη χαρακτηριστικά αλλά υψηλότερη περιεκτικότητα σε τανίνες, και τέλος μερικά με υψηλή τανική περιεκτικότητα, που πλησιάζουν το Cabernet Sauvignon. Οι φρουτώδεις γεύσεις του Merlot περιλαμβάνουν αυτές των κερασιών, βατόμουρων, αλλά και ελιάς, πιπεριού, δέρματος, μανιταριών και καπνού. Αν το κρασί έχει ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια, διακρίνουμε αρώματα καραμέλας, σοκολάτας, καρύδας, καφέ, καπνού και βανίλιας.


Το Merlot -λόγω της ποικιλίας των χαρακτηριστικών του- μπορεί να συνοδεύσει μια πολύ μεγάλη ποικιλία φαγητών. Τα Merlot με χαρακτηριστικά παραπλήσια του Cabernet Sauvignon, συνοδεύουν άριστα ψητά κρέατα, ενώ τα πιο φρουτώδη και ιδιαίτερα αυτά με υψηλότερη οξύτητα, συνοδεύουν αυτά τα φαγητά που ταιριάζουν με το Pinot Noir, όπως σολομό, πιάτα βασισμένα σε μανιτάρια, αλλά και χορταρικά. Τα πιο ελαφρά Merlot ταιριάζουν με όστρακα, ιδιαίτερα αν συνδυάζονται με bacon ή και prosciutto. Συνοδεύει επίσης ελαφρά τυριά με μαλακή γεύση, που δεν εναντιώνονται στην φρουτώδη γεύση του κρασιού.

12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page