top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Ο Πρώτος Έλληνας Master Sommelier- ποιά η διαφορά απο Master of Wine;

Ασφαλώς έχετε δει πολύ πρόσφατα στα Social Media την φωτογραφία ενός συμπαθέστατου γελαστού κυρίου, που η όλη έκφρασή του εκπέμπει μια τεράστια χαρά! Και πως να μην είναι καταχαρούμενος ο Ελευθέριος Χανιαλίδης, που έγινε μόλις πριν λίγες μέρες ο ΠΡΩΤΟΣ Ελληνας Master Sommelier, και βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στους 273 Sommeliers σε όλο τον κόσμο που κατέχουν αυτό τον τόσο αξιοζήλευτο  τίτλο!


Πολλες οι αναρτήσεις με τη φωτογραφία του, πολλά τα συγχαρητήρια ειδικών και μη φίλων του κρασιού! Σε αυτά θα προσθέσω και τα δικά μου θερμότατα συγχαρητήρια στον Ελευθέριο Χανιαλίδη για το επίτευγμά του αλλά και για την τιμή που έκανε στην Ελλάδα φερνοντας εδώ τον περιζήτητο τίτλο!


Ανάμεσα στους φίλους του κρασιού ασφαλώς ο γνωστότερος τίτλος είναι αυτός του Master of Wine: η Ελλάδα διαθέτει ήδη τρείς, και η δράση των δύο επι… πατρώου εδάφους είναι πασίγνωστη ανάμεσα στους οινόφιλους: ο πρώτος, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είναι ο πιο γνωστός αφου όποιο χαλί που μυρίζει… κρασί αν σηκώσεις θα τον βρεις από κάτω. ! Ο δεύτερος είναι ο Γιαννης Καρακάσης MW και η τρίτη -που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό- είναι η Όλγα Καραπάνου MW, η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα Ελληνίδα που κατέχει αυτό τον τίτλο…


Αντίθετα, ο τίτλος του Master Sommelier είναι πολύ λιγότερο γνωστος ανάμεσα στους απλούς φίλους του κρασιού, που συχνά τον μπερδεύουν με αυτόν του Master of Wine: Λογικό!… Master ο ένας, Master και ο άλλος, και οι δύο στο κρασί… ποια λοιπόν η διαφορά;


Με την ευκαιρία της ανάδειξης του πρώτου Έλληνα MS, ας προσπαθήσουμε σήμερα να τους ξεχωρίσουμε…


Ο Master Sommelier και ο Master of Wine μπορεί να ακούγονται εναλλάξιμοι, αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο περιζήτητων πιστοποιήσεων κρασιού που είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτηθούν.


Η πιστοποίηση Master Sommelier (MS), η οποία χορηγείται από το Court of Master Sommeliers με έδρα το Λονδίνο, δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τα πρότυπα ποιότητας της εξυπηρέτησης ποτών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Το δίπλωμα Master Sommelier περιλαμβάνει τέσσερα στάδια που καταλήγουν σε μια εξέταση τριών μερών που καλύπτει θεωρητικές γνώσεις, πρακτική γευσιγνωσία και εξυπηρέτηση. Υπάρχουν περισσότεροι από 240 Master Sommeliers παγκοσμίως.


Ενώ το αντικείμενο Master Sommelier είναι προσανατολισμένο στην υπηρεσία ποτών, το Master of Wine επικεντρώνεται σε μια ευρεία και βαθιά γνώση της βιομηχανίας κρασιού. Απονέμεται από το The Institute of Masters of Wine στο Λονδίνο, και η πιστοποίηση Master of Wine (MW) συνίσταται σε μια εξέταση τριών μερών, που περιλαμβάνει θεωρητικά και πρακτικά στοιχεία και μια ερευνητική εργασία. Οι θεωρητικές εργασίες αγγίζουν μια ολοκληρωμένη σειρά θεμάτων που ποικίλλουν από την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση έως την επιχείρηση των κρασιών και τις τρέχουσες τάσεις στον κλάδο του κρασιού. Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από 380 Masters of Wine. Υπήρξαν όμως μέχρι σήμερα, μόνο τέσσερα άτομα που έχουν κατακτήσει και τους δύο τίτλους: Master of Wine (MW) και Master Sommelier (MS)!. Αυτά τα άτομα είναι ο Tim Hanni, ο Doug Frost, ο Gerard Basset και ο Ronn Wiegand.


Οι προσεγγίσεις στις δύο πιστοποιήσεις είναι διαφορετικές, εντούτοις καμία δεν είναι καλύτερη από την άλλη. Το πρόγραμμα Master of Wine είναι πιο ακαδημαϊκό σε σύγκριση με το πρόγραμμα Master Sommelier. Το πρόγραμμα Master Sommelier εστιάζει στην γευστική εμπειρία σε εστιατόρια και εκπαιδεύει τους sommeliers να κατανοούν, να προτείνουν και να εξυπηρετούν τους επισκέπτες στις βέλτιστες συνθήκες.


Υπάρχει όμως και μια σημαντική διαφορά: Το Master of Wine είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε καθώς και σε επαγγέλματα που σχετίζονται με το κρασί, αλλά για να γίνει κάποιος αποδεκτός  στο πρόγραμμα Master Sommelier, πρέπει να είναι ήδη sommelier με πρακτική εμπειρία εργασίας σε εστιατόριο.




331 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page