top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

O Φάρος του Κένεμπεκ, της Σόνιας Σαουλίδου

Οχι, δεν είμαι ΚΑΙ κριτικός βιβλίων, η οινογαστρονομία νομίζω οτι αρκεί (και σε εμένα αλλά κυρίως σε εσάς!🤣). Έχω όμως διαβάσει πολύ στη ζωή μου, και σχεδόν όλα τα είδη της λογοτεχνίας. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η ενασχόλησή μου με το internet δεν μου αφήνει πολύ χρόνο πια για τα βιβλία…


Πρόσφατα παρήγγειλα το βιβλίο της διαδικτυακής φίλης μου Σόνιας Σαουλίδου με τίτλο «Ο Φάρος του Κένεμπεκ». Οι κριτικές ήσαν καλές, και η περίληψη έδειχνε ότι ανήκε σε μια κατηγορία λογοτεχνίας που αγαπώ πολύ, αυτή του υπερφυσικού-μεταφυσικού… Έτσι το παρήγγειλα και έφθασε πριν περίπου ένα μήνα. Βέβαια, έμεινε στο κομοδίνο μου (ναι, διαβάζω κυρίως πριν κοιμηθώ) μαζί με αρκετά ακόμα βιβλία που περιμένουν τη σειρά τους, μέχρι προχθές, οπότε και το ξεκίνησα.


Θα σας πω ότι υπήρξε η αιτία δύο συνεχόμενων «ξενυχτιών», το ένα μέχρι τις 5 και το άλλο μέχρι τις 6 το πρωΐ. Ναι, το βιβλίο της Σόνιας Σαουλίδου είναι από αυτά που δυσκολεύεσαι να αφήσεις. Η Σόνια έχει μια ιδιαίτερη γραφή -το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο- , καταιγιστική θα την έλεγα, που συναρπάζει. Τα γεγονότα πολλά και ιδιαίτερα, σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι είναι πραγματικότητα και τι όνειρο.

Η «διαπλοκή» του κόσμου των ονείρων με την πραγματικότητα είναι εξαιρετικά επιδέξια αλλά και συνεχής, κρατώντας το ενδιαφέρον και την απορία για το τέλος συνεχώς ζωντανή.

Δεν θα σας αποκαλύψω βέβαια εδώ το θέμα του μυθιστορήματος, θα αντιγράψω μόνο τη μικρή περιγραφή του εκδότη: «…μεταφυσικό θρίλερ που εξερευνά τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, την αλήθεια και τις διαφορετικές εκδοχές της, το συνειδητό και το υποσυνείδητο, τη ζωή και το θάνατο»


Θα σας πω όμως οτι το βιβλίο είναι συναρπαστικό, διαφορετικό απο τα ελάχιστα μεταφυσικά ελληνικά βιβλία, και πιο κοντά στην σχετική Αμερικανική λογοτεχνία, που δικαιολογείται απο την παραμονή της Σόνιας εκεί για αρκετά χρόνια. Και θα συγχαρώ τη συγγραφέα που καταφέρνει να διατηρήσει ένα καταιγιστικό ρυθμό, με πλήθος γεγονότων, και με μια γραφή καθόλου λιτή- baroque θα την χαρακτήριζα- χωρίς να διολισθήσει ούτε στιγμή προς την υπερβολή, παρά το γεγονός ότι κινείται συνεχώς στο όριο!


Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε… είμαι βέβαιος οτι θα γοητευτείτε -όπως εγώ- και σας προτείνω να ξεκινήσετε την ανάγνωση έχοντας αρκετό χρόνο μπροστά σας, γιατί δύσκολα θα το αφήσετε! Είναι ένα υπόδειγμα όρασης του κόσμο through a wine glass!


ΥΓ: Μου άρεσαν ιδιαίτερα οι δύο τελευταίες σελίδες που η συγγραφέας ομολογεί ότι προβληματίστηκε για το τέλος του βιβλίου, γράφοντάς το χωρίς να το έχει σχεδιάσει! Αλλά… έτσι δεν γράφεται και η ζωή;


Στην υγειά σας,


Τάσος Πικούνης


Για την συγγραφέα

Η Σόνια Σαουλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Επικοινωνίες καθώς και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Slippery Rock University στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.


Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά ως δημοσιογράφος. Επίσης ανέλαβε την παρουσίαση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παραγωγών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.


Το 2013 μετακόμισε στο Κέιπ Κόραλ της Φλόριντα, όπου η μόνη επαγγελματική επιλογή που είχε στη μικρή αυτή παραθαλάσσια πόλη ήταν να εργαστεί ως μεσίτρια. Εκεί ξεκίνησε στα μέσα του 2017 να γράφει το πρώτο της αστυνομικό θρίλερ, Το Ακρωτήρι των Κοραλλιών, το οποίο ολοκλήρωσε την ίδια χρονιά, με την επιστροφή της στην Ελλάδα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.


Το Αμάρτημα της Κυρίας Ρέμικ είναι το δεύτερό της αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ.


Πλέον ζει στη γενέτειρά της με το γιο της.


Facebook: Sonia Saoulidou -Author

Instagram: @soniasaoulidou


Μπορείτε να παραγγείλετα το βιβλίο διαδικτυακά, ενδεικτικά από το βιβλιοπωλείο Public


Highlights


Συγγραφέας: Σαουλίδου Σόνια

Εκδότης: Bell / Χαρλένικ Ελλάς

ISBN: 9789606209031

Αριθμός Σελίδων: 328

Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο

Γλώσσα Γραφής: Ελληνικά

13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page