top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Μοντέρνα κόκκινα κρασιά: Δικαίωση στην Κεφαλονιά…


Με τον αγαπημένο μου φίλο Πέτρο Μαρκαντωνάτο βρεθήκαμε πριν λίγες μέρες στο House of Wine, μετά από πολύ καιρό! Ο Πέτρος έφτασε με 2 σακουλάκια Gentilini: Το πρώτο περιείχε ένα ξίδι μπαλσάμικο παραγωγής Gentilini -σημειώστε ότι η αγάπη μου για το καλό ξίδι είναι σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του κρασιού, πίνω κάποια εξαιρετικά ξίδια με το… φλιτζανάκι του καφέ!-. Το δεύτερο, ένα σχετικά νέο κρασί που δεν το είχα δοκιμάσει: Το Iris Vineyards, ένα μοντέρνο κρασί από την ξηρή Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς.

Στην φιάλη η περιγραφή του κρασιού αναφέρει ότι «…Στην κορυφή ενός λόφου με θέα στη γαλάζια θάλασσα του Ιονίου, τα νεαρά αμπέλια του αμπελώνα Iris σηματοδοτούν τη συνέχιση του Gentilini στην επόμενη γενιά. Τα σταφύλια μαζεύονται με το χέρι και συνθλίβονται απαλά σε παραδοσιακό πατητήρι».









Αγαπώ πολύ τα μοντέρνα, φρουτώδη ελαφρά κόκκινα κρασιά δεξαμενής. Είναι ευκολόπιοτα, και μπορούν να καταναλωθούν όλες τις εποχές του χρόνου, δροσερά το καλοκαίρι…


Όλα αυτά τα προσόντα υπάρχουν στο Iris Vineyards με το παραπάνω! Προέρχεται από Ιδιόκτητους αμπελώνες της Gentilini στις Μηνιές Κεφαλονιάς. Η απόδοση δεν ξεπερνά τα 300 κιλά / στρέμμα και τα εδάφη είναι ασβεστολιθικά και πετρώδη. Στη συνέχεια τα σταφύλια ζυμώνονται σε ανοικτές δεξαμενές. Η σταφυλομάζα πιέζεται απαλά σε παραδοσιακή στροφιλιά. Μετά από 5μηνη παραμονή στης οινολάσπες το κρασί εμφιαλώνεται αφιλτράριστο σε περιορισμένες φιάλες (4·000/έτος)

MyΤο κρασί έχει έντονο ερυθρό χρώμα με μπλε ανταύγειες με αρώματα κυρίως βύσσινου, νότες μέντας και βιολέτας. Στο στόμα είναι απαλό και φρουτώδες με μαλακές και στρογγυλές τανίνες.

Είναι ένα εξαιρετικά απολαυστικό κρασί, που ταίριαξε θαυμάσια με τα κόκκινα μακαρόνια με σάλτσα βασιλικού που το συνόδευσαν. Όπως θα ταιριάξει με ελαφρά κοκκινιστά κρέατα, λαδερά και γεμιστά της κλασικής Ελληνικής κουζίνας, κόκκινα ζυμαρικά, αλλά -γιατί όχι- και με λιπαρά ψάρια!


Θέλω να συγχαρώ το φίλο μου Πέτρο για αυτό το κρασί! Η εμπειρία του με την εξαιρετική Μαυροδάφνης Κεφαλονιάς, έκανε πραγματικά θαύματα με το Iris -που πήρε το όνομά της από την 16χρονη Ιριάνα, την μοναχοκορη του Πέτρου και της Μαριάννας!


Σύντομα θα το βρείτε στο House of Wine



Στην υγειά σας!









86 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page