top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Mark Squires: Διθυραμβική κριτική για τα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ

Με τα… αρκετά μου χρόνια αφιερωμένα στην αγάπη για το κρασί, είναι φυσικό να έχω σχηματίσει κάποιες σταθερές προτιμήσεις, όσον αφορά στους κριτικούς του κρασιού, Έλληνες και ξένους. Και οι προτιμήσεις αυτές σχηματίστηκαν κυρίως από το κατά πόσο συμφωνώ με την κρίση τους, και δευτερευόντως με τις περιγραφές που κάνουν για το κρασί, τη γλώσσα που χρησιμοποιούν, και κατά πόσο οι περιγραφές τους είναι κατανοητές από το ευρύ κοινό..


Με αυτά τα κριτήρια ο οινοκριτικός που κατέχει κορυφαία θέση στις προτιμήσεις μου, είναι ο γνωστός Mark Squires, που γράφει στο περιοδικό Wine Advocate του Robert Parker, συνήθως για Ελλάδα, Πορτογαλία και χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Έτσι λοιπόν όταν ο Mark στο τελευταίο Wine Advocate ασχολήθηκμε τις νέες σοδειές του κτήματος ΑΛΦΑ, έσπευσα να τις διαβάσω…


Ο Mark βάζει ψηλά στις προτιμήσεις του το κτήμα ΑΛΦΑ. Την εκφράζει και σε αυτό το άρθρο λέγοντας απλά ότι «The winery makes accessible wines that are perfectly balanced and well crafted.- Το οινοποιείο παράγει προσιτά κρασιά που είναι τέλεια ισορροπημένα και καλοφτιαγμένα.». Συμφωνώ 100% μαζί του. Κατά την άποψή μου το κτήμα ΑΛΦΑ είναι το πιο  “νεοκοσμήτικο» οινοποιείο της Ελλάδας: φτιάχνει εξαιρετικά, προσιτά κρασιά που πίνονται άμεσα αλλά και έχουν τη δυνατότητα να παλαιώσουν. Σέβεται την παράδοση χωρίς να υποτάσσεται σε αυτή, προσθέτοντας σύγχρονες νότες που κάνουν τα κρασιά του απολαυστικά: τα Ξινόμαυρα πχ του κτήματος έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των κλασικών Ξινόμαυρων, χωρίς όμως την «αγριάδα» εκείνων, και είναι απολαυστικά από την πρώτη στιγμή και ακόμα καλύτερα μετά από παλαίωση.


Δεν θα αναφερθώ εδώ σε όλα τα κρασιά εδώ, αλλά θα επικεντρώσω την προσοχή μου σε δύο κρασιά, που βαθμολογούνται από τον Mark με ένα εντυπωσιακό 93/100: στο 2019 Alpha Estate Tannat Ecosystem Vrachos Single Block, και στο 2019 Alpha Estate Xinomavro Ecosystem Reserve Vielles Vignes Barba Yannis Single Block.



Για το πρώτο ο Mark γράφει: «Το νέο Tannat είναι υπέροχο, αλλά το παλαιότερο, πιο συγκρατημένο 2015, μια επανεκτίμηση, σας δείχνει γιατί αξίζει να κρατήσετε τα μεγάλα κόκκινα μερικά χρόνια. Το Κτήμα Alpha παράγει λαμπρά κρασιά που είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμα όταν είναι νεαρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δείχνουν όλα όσα έχουν να δείξουν. Μερικά επιπλέον χρόνια φέρνουν αρμονία και πολυπλοκότητα και αφήνουν το κρασί να ανοίξει και να εξελιχθεί. Γίνεται πιο εκφραστικό. Πιείτε το 2015 σήμερα. Αφήστε το 2019 μακριά για τρία χρόνια, αν μπορείτε.»


Η περιγραφή του Mark εντυπωσιάζει: Το 2019 Tannat Ecosystem Vrachos Single Block παλαιώθηκε για 18 μήνες σε νέα γαλλική βελανιδιά και διατίθεται με αλκοόλη 14,8%. Βαθύ και ώριμο, έχει ένταση σε φρουτώδεις γεύσεις και ταυτόχρονα εκπληκτική φρεσκάδα. Πάνω από όλα, υπάρχει σοβαρή δύναμη στο τελείωμα. Ο Mark επισημαίνει τη διαφορά του από το παλαιότερο tannat 2015, επισημαίνοντας ότι το 2019 φαίνεται πολύ διαφορετικό από το υπέροχο και πιο συγκρατημένο 2015 που δοκιμάστηκε και αυτό πάλι, και εκφράζει την άποψη ότι το 2019 μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο! «Το φρούτο είναι νόστιμο και η εντυπωσιακή δομή υποστηρίζει το κρασί σε κάθε βήμα» και επειδή το 2015 επωφελείται από μερικά χρόνια παραπάνω  στη φιάλη, συνιστά να πιούμε αυτό πρώτα, αφήνοντας το 2019 2-3 χρόνια να ωριμάσει.για καλύτερα αποτελέσματα. Επισημαίνει ότι το ξύλο (βαρέλι) είναι λίγο υπερβολικά εμφανές, ενώ οι ήδη μέτριες τανίνες θα μαλακώσουν περισσότερο. Αυτό δεν θα πάρει πολύ χρόνο, καθώς το κρασί είναι ιδιαίτερα ισορροπημένο. Συνολικά, το 2019 έχει καλές δυνατότητες και ένα λαμπρό μέλλον.


Ο Mark επισημαίνει ότι στα κόκκινα, το Κτήμα Alpha τείνει να παράγει εξαιρετικά κρασιά που είναι προσβάσιμα νωρίς, αλλά που μπορούν να παλαιώσουν και σίγουρα θα ωφεληθούν από λίγα χρόνια στη φιάλη. Και οι δύο κρατούν και αναπτύσσονται. Παράδειγμα είναι το Tannat του 2015 σε σύγκριση με την πιο πρόσφατη κυκλοφορία. Σου δείχνει γιατί είναι ωραίο να του δώσεις μερικά χρόνια παλαίωσης, ακόμα κι αν φαίνεται προσιτό σε νεαρή ηλικία.


Θα συμφωνήσω με το Mark στο γεγονός ότι στο κτήμα ΑΛΦΑ αρέσει γενικά το νέο βαρέλι και οι ιδιότητες που προσθέτει το νέο ξύλο στο κρασί. Έτσι, συχνά χρειάζονται δύο επιπλέον χρόνια για να ισορροπήσει απόλυτα να κρασί, παρόλο που οι τανίνες είναι κατά κανόνα μαλακές. Η βανίλια είναι ένα προβλέψιμο χαρακτηριστικό σε πολλά κρασιά, από το Xinomavro Vielles Vignes μέχρι το S.M.X. «Δώστε τους λίγο αέρα ή περισσότερο χρόνο στη φιάλη και αυτό θα βελτιωθεί. Η συνολική κομψότητα και ακρίβεια της οινοποίησης δεν ακυρώνεται, ωστόσο, μερικές φορές αναρωτιέμαι αν θα βοηθούσε τα κρασιά να περιορίσουν λίγο το νέο ξύλο» γράφει ο Mark.


Εξ ίσου ενθουσιώδης είναι ο Mark στην κριτική του για το δεύτερο κρασί, το 2019 Alpha Estate • Xinomavro Ecosystem Reserve Vielles Vignes Barba Yannis Single Block.


Το κρασί παλαιώθηκε για 24 μήνες σε νέα γαλλικά barriques και το αλκοόλ του φθάνει τα 14,3%. Τα "παλιά κλήματα" αναφέρονται σε αυτόριζα αμπέλια από το 1919. Στο τυπικά εκλεπτυσμένο στυλ του, έχει μέτριες τανίνες, μεταξένια υφή και ακριβές φινίρισμα. Είναι πάντα κομψό. Εδώ ο Mark επισημαίνει ότι «αυτό που του λείπει στα νιάτα του είναι ο χαρακτήρας που εκφράζει καλύτερα το σταφύλι και που σήμερα οφείλεται στο νέο ξύλο που μερικές φορές αρέσει κάπως υπερβολικά στο οινοποιείο». Παρά το πόσο προσιτό είναι το κρασί άμεσα, η ποιότητα του καρπού και η ανάδειξη του ξύλου καθιστούν απαραίτητη την παλαίωση για μερικά χρόνια. Σε πολλούς θα αρέσει μια χαρά μόλις τώρα, αλλά θα είναι χρήσιμο να του δώσουμε λίγο χρόνο για να αναπτυχθεί και να «τραβήξει» το ξύλο. Συχνά, το ερώτημα είναι πώς θα «γεράσει» και θα ανέβει πάνω από το ξύλο του βαρελιού. Φαίνεται να έχει καλές πιθανότητες να το επιτύχει, αλλά μπορεί επίσης να έχει ένα ανώτατο όριο.


Όπως βλέπουμε, η μόνη επιφύλαξη του Mark -και να τονίσουμε εδώ ότι αφορά σε όλα τα κρασιά του κτήματος- είναι το κάπως υπερβολικό βαρέλι, που η πλήρης ενσωμάτωσή του απαιτεί 2-3 χρόνια παλαίωση. Εν τούτοις, αυτό δεν μειώνει καθόλου το ενθουσιασμό του για τα δύο κρασιά! Συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό του Mark, αλλα όχι την επιφύλαξή του για το βαρέλι. Θεωρώ και τα δύο κρασιά σχεδόν τέλεια, και η παρουσία του βαρελιού προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου, γιατί κάνει τα κρασιά πιο απολαυστικά για το ευρύ κοινό.


Πρέπει να ομολογήσω τον ενθουσιασμό μου όταν διαβάζω διθυραμβικές κριτικές για τα ελληνικά κόκκινα κρασιά από προσωπικότητες στον χώρο της οινικής κριτικής όπως ο Mark Squires. Ιδιαίτερα για τα κόκκινα ελληνικά κρασιά, τα οποία σε γενικές γραμμές υπολείπονται σε ποιότητα από τα λευκά και -πρόσφατα- τα ροζέ μας.


Συγχαρητήρια στο Κτήμα ΑΛΦΑ, και πιστεύουμε οτι και εσείς οι καταναλωτές και φίλοι του κρασιού θα τιμήσετε ιδιαίτερα με τις αγορές σας τα δύο αυτά εξαιρετικά κρασιά.


Ευχαριστούμε, Mark, για αυτή την κριτική… είναι πάντα απόλαυση για εμένα να διαβάζω τις κριτικές σου…

382 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page