top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Η ASI ανακοινώνει τον καλύτερο σομελιέ του κόσμου 2023

Ο διαγωνισμός του Διεθνούς Συνδέσμου των Sommelier (Association de la Sommellerie Internationale- ASI) Best Sommelier of the World κατέληξε σε ένα συναρπαστικό τέλος χθες στο Paris La Défense Arena.


«Με μεγάλη υπερηφάνεια ανακοινώνουμε τον  Raimonds Tomsons ως νικητή. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είναι ένας φανταστικός εκπρόσωπος της ASI και έμπνευση για την παγκόσμια κοινότητα σομελιέ μας».


Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος της ASI William Wouters, ανακοίνωσε μπροστά στους 4.000 επαγγελματίες και φίλους του κρασιού την νίκη του Raimonds Tomsons στον διαγωνισμό για τον καλύτερο Sommelier του κόσμου για το 2023! Και συνέχισε: «Χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια για να επιστρέψει αυτός ο διαγωνισμός στο Παρίσι. Άξιζε την αναμονή! Από την πρώτη μέρα που έφτασαν οι υποψήφιοι, τους κέρασαν τη φιλοξενία και την εκπληκτική γαστρονομία της Γαλλίας. Όσον αφορά τον ίδιο τον διαγωνισμό, τίμησε τη δέσμευση των υποψηφίων μας, καθώς ήταν προκλητικός και δίκαιος».


17 Sommelier έφθασαν μέχρι τον ημιτελικό του διαγωνισμού. Αυτοί ήσαν οι ακόλουθοι:


🇦🇷Valeria Gamper (Argentina) @valeriagamper

🇦🇹Suvad Zlatic (Austria) @suwi_zlatic

🇧🇪Tom Ieven (Belgium) @tomieven_sommelier

🇨🇳Reeze Choi (China) @reeze_the_sommbie

🇨🇾Sotiris Neofytidis (Cyprus) @neophytidis

🇩🇰Nina Jensen (Denmark) @vonjensen

🇫🇷Pascaline Lepeltier (France) @pascalinelepeltier 🇮🇸Manuel Schembri (Iceland) @manuelschembri_somm

🇯🇵Wataru Iwata (Japan) @ohmochi0422

🇱🇻Raimonds Tomsons (Latvia) @raimonds.tomsons

🇲🇾Chuan Ann Tan (Malaysia) @chuanann

🇳🇴Francesco Marzola (Norway) @somm_nordic_champ_2018

🇳🇿Andrea Martinisi (New Zealand) @andreamartinisi

🇿🇦Jo Wessels (South Africa) @winojo

🇨🇭Reza Nahaboo (Switzerland) @rezainsomm

🇹🇼Kai-Wen Lu (Taiwan) @lu__kevin

🇺🇸Mark Guillaudeau (USA) @dcsommurai


Δυστυχώς, ο Άρης Σκλαβενίτης που αναδείχθηκε πρόσφατα Καλύτερος Ελληνας Sommelier για το 2023 και εκπροςώπησε τη χώρα μας στο Διαγωνισμό, δεν κατάφερε να προκριθεί στους finalists...

Με τον αποκλεισμό της Pascaline Lepeltier (Γαλλία), μόνο οι τρεις τελευταίοι διαγωνιζόμενοι παρέμειναν στη σκηνή: Nina Jensen (Δανία), Raimonds Tomsons (Λετονία) και Reeze Choi (Κίνα). Ο τελικός διαγωνισμός, ο οποίος περιελάμβανε διάφορα καθήκοντα που είχαν σχεδιαστεί για να δοκιμάσουν τις γνώσεις των sommelier, τις γευστικές δεξιότητες, την οξυδέρκεια των υπηρεσιών και την ικανότητα να παραμείνουν ήρεμοι υπό πίεση, ανέδειξε ότι καλύτερο από τους υποψηφίους.


Αφού ανακοίνωσαν τον Reeze Choi ως τον δεύτερο επιλαχόντα, ο Jensen και ο Tomsons γνώριζαν ότι ένας από αυτούς θα ανακηρύσσονταν ο καλύτερος sommelier του κόσμου ASI 2023. Μετά από μια στιγμή ακραίας προσμονής, ο Raimonds Tomsons ανακηρύχθηκε νικητής με ένα μεγάλο χειροκρότημα.


Ο Raimonds Tomsons, 43 ετών, είναι σήμερα, χωρίς καμία αμφιβολία, ένας από τους κορυφαίους σομελιέ παγκοσμίως. Αφού έγινε ο «Καλύτερος σομελιέ Ευρώπης και Αφρικής» το 2017, ο Raimonds κατετάγη 3ος στον διαγωνισμό ASI «Best Sommelier of the World» που έλαβε χώρα στο Βέλγιο το 2019. Για το τελευταίο του έργο, ο Raimonds έγινε διευθυντής κρασιού της εισαγωγικής εταιρείας «Barents Wine Collectors» στη Ρίγα της Λετονίας. Πέρα από αυτή τη δραστηριότητα, ο Raimonds είναι επίσης ο Συνιδρυτής του premium wine training plateform "Wineteach".


Θέλω να συγχαρώ το νικητή του Διαγωνισμού για το τόσο σημαντικό επίτευγμά του!


Στην υγειά σας,


Τάσος Πικούνης

71 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page