top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Γιορτάζουμε το Malbec!

17 Απριλίου σήμερα, ξεχωριστή ημέρα για τους απανταχού οινόφιλους, αφού το Malbèc έχει τα… γενέθλιά του!



Το Malbec είναι μια ερυθρή ποικιλία σταφυλιού, με καταγωγή από τη νοτιοδυτική Γαλλία (ειδικά την περιοχή γύρω από το Cahors), αλλά στις μέρες μας είναι περισσότερο γνωστή ως το icon κρασί της Αργεντινής.


Η Παγκόσμια Ημέρα Malbec ορίστηκε στις 17 Απριλίου, αφού είναι η ημέρα κατά την οποία ο Πρόεδρος της Αργεντινής Domingo Faustino Sarmiento έκανε επίσημα αποστολή του να μεταμορφώσει την οινοποιία της Αργεντινής. Στις 17 Απριλίου 1853, ο Sarmiento ανέθεσε στον Michel Aimé Pouget, έναν Γάλλο ειδικό, να φέρει νέα σταφύλια στην Αργεντινή. Μεταξύ των ποικιλιών που έφερε ο Pouget ήταν το Malbec. Ο Pouget συνέχισε να πειραματίζεται με την προσαρμογή γαλλικών ποικιλιών στα διαφορετικά terroir της Αργεντινής.


Το Malbec είναι ένα σταφύλι με χοντρό φλοιό και χρειάζεται περισσότερο ήλιο και θερμότητα από το Cabernet Sauvignon ή το Merlot για να ωριμάσει. Ωριμάζει στη μέση της σεζόν και μπορεί να φέρει πολύ βαθύ χρώμα, δυνατές τανίνες και ένα ιδιαίτερο γευστικό συστατικό που μοιάζει με δαμάσκηνο που προσθέτει πολυπλοκότητα στα μείγματα. Μερικές φορές, ειδικά στις παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας του, καλλιεργείται σε θαμνώδη αμπέλια (το σύστημα κύλικας). Σε τέτοιες περιπτώσεις, μερικές φορές διατηρείται σε σχετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση. Τα κρασιά που παράγονται με αυτή τη μέθοδο καλλιέργειας είναι πλούσια, σκούρα και ζουμερά.



Ως ποικιλία, το Malbec δημιουργεί ένα αρκετά σκούρο κόκκινο (ή βιολετί), έντονο κρασί, και χρησιμοποιείται επίσης συνήθως σε μείγματα, όπως με Merlot και Cabernet Sauvignon για τη δημιουργία του κόκκινου γαλλικού χαρμανιού Bordeaux. Το σταφύλι αναμειγνύεται με Cabernet Franc και Gamay σε ορισμένες περιοχές όπως η κοιλάδα του Λίγηρα. Η ποικιλία είναι ευαίσθητη στον παγετό.


Τα φρέσκα κρασιά Malbec διαθέτουν πικάντικα αρώματα δαμάσκηνων, μαύρων μούρων και αγριοκέρασων, ενώ εκείνα που έχουν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια βγάζουν μια εντυπωσιακή δυναμική. Νότες δέρματος, και ένα μπουκέτο βανίλιας, σοκολάτας, καφέ και ώριμων κόκκινων φρούτων πλημμυρίζουν τη μύτη. Το στόμα -είτε στα φρέσκα είτε στα παλαιωμένα κρασιά- είναι πληθωρικό, με μια έντονη, κάπως τραχιά, ρουστίκ αίσθηση, που το κάνει ακόμα πιο γοητευτικό και εντυπωσιακό.

Το Malbec Argentino -όπως το ονομάζουν οι ίδιοι οι Αργεντίνοι- βιώνει μια νέα τοπογραφία με ποικίλες γεύσεις, αρώματα και φρεσκάδα, η οποία μεταφράζεται σε μια ανεξάντλητη γκάμα προφίλ και στυλ που αναδεικνύουν την ποικιλομορφία του Malbec. Πληθωρικό, φιλικό, σαγηνευτικό… Το Μάλμπεκ έχει πολλές προσωπικότητες, που όλες λάμπουν στο ποτήρι.


Στο House of Wine θα βρείτε 9 μονοποικιλιακά και 9 χαρμάνια Malbec! Και θα συμπλήρωνα ότι το Πάσχα που έρχεται είναι μιά εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσετε το Malbec αφού ταιριάζει άριστα με τον οβελία!


Στην υγειά σας!

30 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page