top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Εντυπώσεις από τα ΒορΟινά 2023: Σημείωμα 2

Άλλο ένα προκαταρκτικό σημείωμα απο την επίσκεψή μου στα ΒορΟινά, με δύο θέματα:


Το πρώτο:


Stand της εταιρείας «Μπουτάρη»

Πέρασα από το stand της εταιρείας «Μπουτάρη Οινοποιητική».

Μελαγχόλησα: χωρίς το μέγεθος άλλων ετών, χωρίς ζωντάνια, χωρίς κανένα μέλος της οικογένειας Μπουτάρη παρόν… Ναι, η εταιρεία άλλαξε χέρια, τα μέλη της οικογένειας απομακρύνθηκαν από την επιχείρηση, πλην του Κωνσταντίνου Μπουτάρη (σε θέση μη εκτελεστικου Προέδρου νομίζω).


Δεν κατανοώ βέβαια γιατί οι νέοι ιδιοκτήτες απομάκρυναν απο την επιχείρηση μέλη μιας ιστορικής οικογένειας -της πιό ιστορικής στην χώρα μας στο κρασί- που έχει γράψει τις περισσότερες σελίδες της ιστορίας του κρασιού στην Ελλάδα… και μάλιστα εργαζόμενα με επιτυχία στην εταιρεία! Θα ήσαν asset αν η εταιρεία συνεχίσει με το ίδιο όνομα..


Προσωπικά θα ήθελα η ονομασία να κηρυχθεί διατηρητέα! Μην απορείτε, γίνεται!


Ελπίζω να μην αλλάξει όνομα και η εταιρεία. Ελπίζω και να μην κλείσει. Ή να διαλυθεί «στα εξ ων συνετέθη». Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του Ελληνικού κρασιού. Και κάποτε επιτέλους οφείλουμε να μάθουμε να σώζουμε την ιστορία μας και τα "εμβλήματά" της...


Βέβαια, άγνωστες οι προθέσεις και τα πλάνα των επενδυτών και των τραπεζών… όπως και οι συμφωνίες εξυγίανσης.


Εντούτοις, η μελαγχολία παραμένει…


 

Το δεύτερο:


Θαυμάζω απεριόριστα το Οινοποιείο Διαμαντάκου και βέβαια τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του Γιώργο Διαμαντάκο. Γιατί; Γιατί έχει μόνο δύο κρασιά! Το λευκό «Πρεκνάδι» και τη «Νάουσσα»! Και πάει περίφημα!


Δοκίμασα και τα δύο, εξαιρετικά! Με εξέλιξη μέσα στα χρόνια, με πειραματισμούς, με δοκιμές διαφορετικών οινοποιήσεων… αλλά ΜΟΝΟ ΔΥΟ!! Πως να μην είναι τέλεια στα χέρια ενός ταλαντούχου οινοποιού, όταν επικεντρώνει τις προσπάθειές του μόνο σε ΔΥΟ κρασιά;


Είμαι κάθετα εναντίον του «πληθωρισμού» των ετικετών: υπάρχουν σήμερα οινοποιεία με 30 και 40+ ετικέτες! Έχουν την εντύπωση οτι θα «φάνε» την αγορά! Δείγμα βαθιάς ανωριμότητας αλλά και επιχειρηματικής άγνοιας… Έτσι ευτελίστηκε μια σημαντική Ελληνική ποικιλία, η Μαλαγουζιά, που έγινε ο «μαιντανός» της ελληνικής οινοποιείας! Έτσι βαίνει ολοταχώς προς ευτελισμό το Βιδιανό! Έτσι γέμισε ο τόπος Ασύρτικα, που τα περισσότερα είναι τόσο αρωματικά όσο το Sauvignon Blanc! Και ακολουθούν και άλλα…


Ολόκληρος ο κολοσσός Antinori με τις 9 estates και πωλήσεις το 2021 265 εκ.€, έχει ΣΥΝΟΛΙΚΑ 45 ετικέτες! Λιγότερες από αυτές της «Μπουτάρη Οινοποιητική»!! Αυτός βέβαια δεν πτώχευσε!


«Ουκ εν τω πολλώ το ευ» και «μέτρον άριστον» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, που δεν ακολούθησαν ούτε οι ίδιοι στην πράξη τίποτα απο όσα εδίδαξαν!

Όπως και εμείς άλλωστε!

106 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page