top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Ελληνική Κουζίνα: Ψάξε, ψάξε, δεν θα την βρεις…

Νοτιοαμερικάνικο σεβίτσε, γιαπωνέζικο σούσι και σασίμι, μάκι, ράμεν… κρέατα - γιαπωνέζικη αγελάδα wagyu, Miyazaki-gyu, cobe, cod, black angus, carpaccio μόσχου ή ψαριού, καπνιστός σολομός Σκωτίας, τυριά γαλλικά (καμαμπέρ, μπρι, κλπ), ιταλικά πεκορίνο, Fontina d'Aosta, Provolone… και βέβαια Burrata που πια καπελώνει κάθε σαλάτα που… σέβεται τον εαυτό της!



Δεν έχω απολύτως τίποτα εναντίον της διεθνούς κουζίνας στα wine bistro…. έχω όμως πάρα πολλά εναντίον όσων για χάρη της, εξοβέλισαν στο πυρ το εξώτερο, τόσο την κλασική αστική κουζίνα που επέβαλλε ο Τσελεμεντές, όσο και την παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα! Για να βρείς ελληνικό πιάτο πρέπει να πας εκεί που πάνε οι… τουρίστες(!) που ψάχνουν οι δύστυχοι να βρουν γνήσιο ελληνικό φαγητό, δηλαδή σε κάποιο μαγειρείο στο Μοναστηράκι! Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να πάω εκεί, αν είχε κάποια λίστα εμφιαλωμένων κρασιών και όχι μόνο χύμα, σερβιρισμένο σε εκείνες τις γυάλινες… δαχτυλήθρες!


Βαρέθηκα ρε παιδιά τη διεθνή κουζίνα! Βαρέθηκα ακόμα περισσότερο την δήθεν «ψαγμένη» και «πειραγμένη» ελληνική κουζίνα! Βαρέθηκα τα wine bistro με τους ίδιους, τυποποιημενους βαρετούς καταλόγους, χωρίς ΕΝΑ (1) γνήσιο ελληνικό πιάτο! Λες και δεν μπορείς να ταιριάξεις εμφιαλωμένο κρασί με μουσακά, γιουβαρλάκια, αγκινάρες, μελιτζάνες η με λαδερά για τα οποία λες και φτιάχτηκαν τα ροζέ κρασιά! Και θα μου μείνει αξέχαστος ο σύμβουλος εστίασης (παρακαλώ!) που έβγαλε από γνωστό εστιατόριο τα λίγα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα που είχαν απομείνει -και ανάμεσά τους τους περίφημους λαχανοντολμάδες του!-, λέγοντάς μου «μα Τάσο, αυτά είναι πιάτα… μαγέρικου!»


Ένα εστιατόριο έσπασε την «ομερτά» ενάντια στην ελληνική κουζίνα -το Φαραώ!- και δεν έβρισκες τραπέζι πριν 2 εβδομάδες!


Δεν βαρέθηκα μόνο εγώ… όλος ο κόσμος βαρέθηκε την ξενόφερτη κουζίνα και την ακρίβεια που τη συνοδεύει… Οι περισσότεροι αναζητούν γεύσεις του οικογενειακού τραπεζιού της νιότης τους, ελληνικές γεύσεις! Και μην απορείτε που κάποια Wine Bistro παραμένουν άδεια, όταν ένα κομμάτι (μικρό) λαβράκι ιχθυοτροφείου με κάποια σώς φτιαγμένη απο οτιδήποτε, χρεώνεται 30€!

Ακούω πρόσφατα τη στροφή κάποιων chef σε φρέσκα, ανόθευτα υλικά! Τι να την κάνω αυτή τη στροφή όταν θα βελτιώσει τη… νορβηγική κουζίνα ή την γιαπωνέζικη ή την κινέζικη!


Πρόσφατα, κάποια «αμαρτωλά» παιδιά, συνεργάτες περιοδικών που «ανέβασαν» το πιο μπάσταρδο είδος της «πειραγμένης» ελληνικής κουζίνας, βγήκαν τώρα και εκθειάζουν την ελληνική! Βλέπετε, ο άνεμος φυσά προς τα εκει, και οι φούσκες και ότι ελαφρύ τον ακολουθούν! Δεν πειράζει… καλά κάνουν! Ευπρόσδεκτοι…


Θα θυμηθώ άλλη μια φορά τον μεγάλο Φερράν Αντριά και την… επική ομιλία του εδώ στην Αθήνα που άφησε τους Έλληνες μάγειρες άναυδους όταν τους ρώτησε γιατί, με τόσα γνήσια Ελληνικά υλικά και τέτοια παραδοσιακή κουζίνα, ασχολούνται με τη διεθνή και τις ξενόφερτες συνταγές!

54 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page