top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Διαγωνισμός Οίνου Decanter: Όλα καλά;

Δημοσιεύθηκαν προχθές τα αποτελέσματα ενός από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς οινου του κόσμου, του Decanter World Wine Awards. Και βλέπουμε ήδη αρκετούς Έλληνες παραγωγούς να πανηγυρίζουν, πολλοί δε επειδή βραβεύτηκαν με χάλκινο μετάλλιο!


Να ξεκινήσω με συγχαρητήρια: Σε όσους Έλληνες παραγωγούς βραβεύτηκαν με Πλατινένια, Χρυσά και Αργυρά μετάλλια!


Να πούμε όμως εδώ ότι ο Διαγωνισμός Decanter ανταγωνίζεται… επάξια σε ποσοστό βραβείων αυτόν του… Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης: 80,25% από τα κρασιά που υποβάλλονται βραβεύονται! Και 55,74% των βραβευμένων είναι τα χάλκινα! Ετσι, υπερήφανοι θα πρέπει να είναι μάλλον οι βραβευθέντες με χάλκινα επειδή δεν έμειναν τελείως απ’ έξω, μεταξύ δηλαδή αυτού του 19,25% που δεν πήρε κανένα βραβείο!


Ας σοβαρευτούμε: Θεωρώ σημαντικά τα κρασιά του βραβεύονται με πλατινένιο και χρυσό μετάλλιο, και καλά τα κρασιά με αργυρό μετάλλιο! Αλλά… ως εκεί!  Και συνεχίζω να πιστεύω ότι σκοπός των Διαγωνισμών είναι η ανάδειξη και επισήμανση των καλύτερων κρασιών και όχι ο… στολισμός με stickers των φιαλών για λόγους marketing….


Ας είμαστε επιφυλακτικοί με τα αποτελέσματα των διαγωνισμών…. Κανείς «άσφαλτος» όπως είχε πει και η εθνική μας τραγουδίστρια! Αντιφατικά αποτελέσματα βλέπουμε πάντα, και μερικές φορές διαφορές απίστευτες από διαγωνισμό σε διαγωνισμό… μια απο αυτές για παράδειγμα: στον τελευταίο (Μάιος 2023) διαγωνισμό Concour Mondiale des Bruxelles, το Avantis Estate Collection 2023 -ένα από τα κορυφαία Ελληνικά ερυθρά κατα την προσωπική μου άποψη- απέσπασε το μετάλλιο Grande Médaille d'or (μεγάλο Χρυσό) και ταυτόχρονα τον κορυφαίο τιτλο του διαγωνισμού, το Revelation (αποκάλυψη) για την Ελλάδα, που το φέρνει 7ο ανάμεσα στα 23 κορυφαία κρασιά του διαγωνισμού! Το ιδιο κρασί, στο διαγωνισμό Decanter του 2023 περιορίστηκε σε… χάλκινο μετάλλιο με βαθμολογία μόλις… 89%!


O διαγωνισμός Decanter έχει ένα σοβαρό -κατα την άποψή μου- μειονέκτημα: τα κρασιά κρίνονται κατα χώρα, με προεδρεύοντα της επιτροπής τον Regional Chair, έναν «ειδικό» στα κρασιά της χώρας!

Φέτος άλλαξε -επιτέλους- ο αιώνιος Regional Chair της Ελλάδας και αντικαταστάθηκε από τον εξαιρετικό Τέρη Κανδύλη. Η επιτροπή γνωρίζει για κάθε κρασί την περιοχή, τη χρονιά, τις ποικιλίες και ακόμα, την τιμή στο ράφι! Καταλαβαίνετε οτι ο πολύ έμπειρος στα κρασιά της χώρας Πρόεδρος και Regional Chair, μπορεί πολύ εύκολα να αναγνωρίσει κάθε κρασί και επομένως η… μυστικότητα να πάει περίπατο! Και δεν φτάνει αυτό, που απο μόνο του καθιστά διαβλητή τη διαδικασία: επι πλέον, στο τέλος κάθε κρίσης κρασιού γίνεται μια σύντομη συζήτηση, όπου ο προεδρεύων κριτής ελέγχει τη συναίνεση των δοκιμαζόμενων κρασιών, προτείνει μια τελική βαθμολογία σε περίπτωση διαφωνίας και απονέμει τα αντίστοιχα μετάλλια: χάλκινο (85-89 βαθμοί), ασημένιο (90-94 βαθμοί) και χρυσό (95-100) . Η επιρροή λοιπόν του προέδρου είναι καταλυτική ΚΑΙ στην τελική βαθμολογία!


Να θυμηθούμε εδώ την αντίρρηση και αμφισβήτηση του Πάρι Σιγάλα για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού σε συνέντευξή του στο House of Wine και την έντονη συζήτηση που ακολούθησε, με παρεμβάσεις του Γιάννη Παρασκευόπουλου της Γαίας, του Γιάννη Τσέλεπου και ανταπάντηση της Γαίας Οινοποιητικής.


Ετσι, κρατάτε μικρό καλάθι στα αποτελέσματα των διαγωνισμών. Προσωπικά θεωρώ σαν κορυφαίους κριτές… εσάς! Ναι, εσάς, δηλαδή την αγορά!! Αυτή κρίνει αυθεντικά, και ανεβάζει κρασιά στην κορυφή!


Θα επανέλθω στο διαγωνισμό Decanter με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αναλυτικά αποτελέσματα και τα μετάλλια των Ελληνικών κρασιών.


Εδω θα πω ότι  στα Ελληνικά κρασιά απονεμήθηκε ένα σύνολο 267 Μεταλλίων:

Ερυθρά: 81 (30,3%), Λευκά: 156 (58,4%), Ροζε: 36(13,5%)

Από αυτά τα Ασύρτικα πήραν τη μερίδα του λέοντος: 84(21,5% στο σύνολο, 53,8% στα Λευκά). Στα ερυθρά, τα Ξινόμαυρα πήραν 20 μετάλλια, (7,5% στο σύνολο, 24,5% στα ερυθρά), τα δε Αγιωργήτικα 24 μετάλλια (9% στο σύνολο, 29,6% στα ερυθρά)


Εδώ αναλυτικά τα κορυφαία Ελληνικά:


Best in Show: 2


Orycton

Producer:

Kyanos Wines


Vinsanto First Release: 1

Producer:

Estate Argyros


Πλατινένιο: 1


Assyrtiko

Producer:

Mikra Thira


Χρυσά: 11

(Ερυθρά:1, Λευκά: 10,


Terrasea

Producer:

Mikra Thira


Nikteri

Producer:

Mikra Thira


Ovilos

Producer:

Ktima Biblia Chora


Sole Semillon-Traminer

Producer:

Ktima Biblia Chora


Ovilos

Producer:

Ktima Biblia Chora


Cuvée Evdemon

Producer:

Estate Argyros


Vinsanto Late Release

Producer:

Estate Argyros


Malvasia

Producer:

Monemvasia Winery Tsimbidi


Late Harvest Malagousia

Producer:

Ktima Gerovassiliou


Tear of the Pine

Producer:

Kechris Winery


Olakala Xinomavro-Limniona

Producer:

Nikos Karatzas


Ασημένια πήραν 90 κρασιά, με την ακόλουθη κατανομή κατά χρώμα:

Ερυθρά:26(28,9), Λευκά: 56(62,2%), Ροζε: 8(9%)


Χάλκινα πήραν 162 κρασιά, με την ακόλουθη κατανομή κατά χρώμα:

Ερυθρά:54(33,3%), Λευκά: 86(53,1), Ροζε 20(12,3%)


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

269 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page