top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Διαγωνισμός Decanter: Έξω πάμε καλά;

Έγινε ενημέρωση: 10 Ιουν 2022

Τα αποτελέσματα του μεγαλύτερου αλλά και σημαντικότερου Διαγωνισμού Οίνου του κόσμου, του Decanter World Wine Awards βγήκαν πριν λίγες μέρες στον «διαδικτυακό αέρα»! Είναι τα αποτελέσματα που περιμένουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή κρατώντας την ανάσα τους όλοι οι οινοποιοί του κόσμου- των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων! Και αυτό γιατί η επιρροή των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού Decanter στην παγκόσμια αγορά οίνου είναι καταλυτική: από τις αγορές των καταναλωτών, τις λίστες κρασιών στα εστιατόρια μέχρι το διεθνές χρηματιστήριο οίνων, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τα αποτελέσματα αυτού του διαγωνισμού!

Μετά από το 2021, μια χρονιά-ρεκόρ για το σύνολο των κρασιών που δοκιμάστηκαν, το ρεκόρ έφτασε στην κορυφή και φέτος με 18.244 (18.093) κρασιά που υποβλήθηκαν από 54 (56) χώρες. (σε παρένθεση οι περυσινοί αριθμοί). Σε δύο εβδομάδες, σχεδόν 250 (170) διεθνείς εμπειρογνώμονες κρασιού, συμπεριλαμβανομένων 41 Masters of Wine (44) και 13 Master Sommeliers (11), απένειμαν 50 μετάλλια Best in Show, 165 Πλατινένια, 676 Χρυσά, 5.900 Αργυρά και 8.074 Χάλκινα.


Στην κορυφή της λίστας με τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα, το 2022 ήταν μια χρονιά που ξεχώρισε για τη Νότια Αμερική με μεγάλες νίκες για την Αργεντινή και τη Χιλή.

Η Αργεντινή γνώρισε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά με την καλύτερη παρουσίαση των κορυφαίων μεταλλίων που απονεμήθηκαν ποτέ, τριπλασιάζοντας το συνδυασμένο μερίδιό της σε Χρυσά, Πλατινένια και Καλύτερα μετάλλια από 14 το 2021 σε 41. Εξασφαλίζοντας τέσσερα από τα 50 καλύτερα μετάλλια του διαγωνισμού, ενίσχυσε την εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής που παρουσιάζουν τα κρασιά της με τρία από αυτά να απονέμονται σε κρασιά μικρής αξίας (κάτω των £15)

Αλλά δεν είναι μόνο η αξία που εντυπωσίασε τους κριτές – τα 13 πλατινένια μετάλλια της Αργεντινής αποτελούν παράδειγμα κορυφαίας ποιότητας σε όλους τους τομείς, με επτά κρασιά Super Premium και Icon (£50+) να λαμβάνουν 97 βαθμούς.

Η Χιλή, επίσης, απέδωσε πολύ δυνατά με μια εμφάνιση ρεκόρ για χρυσά μετάλλια που απονεμήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 21 χρυσών, έξι πλατινένιων και δύο best in show – η αξία για την ποιότητα είναι και πάλι ιδιαίτερης σημασίας εδώ, με τα μισά από τα πλατινένια μετάλλια της χώρας να απονέμονται σε κρασιά μικρής αξίας . Ο κατάλογος των κορυφαίων μεταλλίων του αναδεικνύει μια σειρά από ποικιλίες σταφυλιών με τις πιο αντιπροσωπευτικές τα Carmenère, Syrah, Cabernet Sauvignon και Sauvignon Blanc έως Carignan από Maule, μεμονωμένο αμπελώνα Sauvignon Gris από την κοιλάδα Leyda και Montepulciano από το Marchigue στην Colchagua.

Και η Ελλάδα;

Απαντώντας στο ερώτημα του τίτλου, θα πούμε «όχι και τόσο»…

Στην Ελλάδα φέτος απονεμήθηκαν 291 μετάλλια, από τα όποία 4 πλατινένια, 9 χρυσά, 92 αργυρά και 186 χάλκινα. Δυστυχώς πήγε χειρότερα από πέρυσι που είχε αποσπάσει 6 πλατινένια, 16 Χρυσά, 138 Αργυρά και 167 Χάλκινα.

Είναι εντυπωσιακή η επιτυχία των κρασιών της Σαντορίνης, αφού και τα 4 Ελληνικά Πλατινένια μετάλλια απονεμήθηκαν σε Ασύρτικα Σαντορίνης, στα δε 9 Χρυσά τα 3 είναι Aσύρτικα Σαντορίνης επίσης! Είναι δε ξεκάθαρη η υπεροχή των Ελληνικών λευκών κρασιών έναντι των ερυθρών και ροζέ!


Πολυνίκεις Παραγωγοί αναδείχθηκαν και φέτος τα Κτήματα Βιβλία Χώρα και Γεροβασιλείου, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.



Όλοι οι συνεργάτες του House of Wine και εγώ προσωπικά συγχαίρουμε τους παραγωγούς που τιμήθηκαν με μετάλλια και τους ευχόμαστε τα κρασιά τους που βραβεύτηκαν στο Διαγωνισμό DWWA να έχουν μια εξαιρετική πορεία στην παγκόσμια αγορά!


Ακολουθούν τα Ελληνικά Πλατινένια, Χρυσά και Αργυρά μετάλλια





Μπορείτε να δείτε όλα τα Ελληνικά μετάλλια εδώ:https://www.houseofwine.gr/various/Decanter2022pdf.pdf







8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page