top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

Concours Mondial de Bruxelles


Από τις 12 έως τις 14 Μαΐου, ένας από τους πιό διάσημους διαγωνισμούς του κόσμου, ο Concours Mondial de Bruxelles συγκέντρωσε ειδικούς από όλη τη διεθνή οινοποιία στο Poreč της Κροατίας, για να δοκιμάσουν περισσότερα από 7.500 λευκά και κόκκινα κρασιά από σχεδόν 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των νικητών είναι κρασιά από τις πέντε ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων όλων των ιστορικών αμπελουργικών χωρών, αλλά και από πιο εντυπωσιακές προελεύσεις όπως η Ινδία (το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της), το Καζακστάν ή η Αλβανία.


Τα Ελληνικά κρασιά συνεχίζουν να αποσπούν διεθνή βραβεία και αναγνώριση για την ποιότητα και την αρτιότητά τους. Στον τελευταίο διαγωνισμό τα Ελληνικά κρασιά κατάφεραν να αποσπάσουν σημαντικά βραβεία και να αναδειχθούν μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.


Συγκεκριμένα, τα Ελληνικά κρασιά κατάφεραν να αποσπάσουν 1 Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο (και «Εθνική Αποκάλυψη»,-το Avantis Estate Collection 2020- 24 Χρυσά μετάλλια και 37 Αργυρά, συνολικά 62  μετάλλια. Αυτό αποδεικνύει την υψηλή ποιότητα και την αρτιότητα των Ελληνικών κρασιών και την ικανότητα των Ελληνικών παραγωγών να ανταγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο.


Η Γαλλία υπερασπίστηκε το ρόλο της ως κύριας παραγωγού χώρας με τον μεγαλύτερο αριθμό κρασιών που παρουσιάζονται, Το Μπορντό έχει διακριθεί ιδιαίτερα με πολλά κρασιά που έχουν κερδίσει μετάλλια, καθώς και με μια «εθνική αποκάλυψη».


Όσον αφορά τις μεγάλες περιοχές παραγωγής, το Μπορντό είναι η πιο εκπροσωπούμενη περιοχή και η πιο βραβευμένη στον διαγωνισμό με 256 κρασιά που έχουν κερδίσει μετάλλια. Το Gironde κέρδισε επίσης τη Γαλλική «αποκάλυψη» των ερυθρών κρασιών με το Lalande-de-Pomerol 2020 – L’Ambroisie – παραγωγής Vignobles JL Trocard.

Για τη γαλλική «αποκάλυψη» των λευκών κρασιών, τιμή στην κοιλάδα του Λίγηρα με ένα Pouilly-Fumé 2022 – Réjouissance – παραγωγής Bouchié Chatellier.


Η Ιβηρική Χερσόνησος πέτυχε πολύ καλές βαθμολογίες το 2023 αφού η Πορτογαλία λαμβάνει εθνικό μέσο όρο 37,5% των βραβευμένων εγγεγραμμένων κρασιών. Στην Ισπανία, η περιοχή της Αραγονίας κατέχει την κορυφή του καλαθιού με το 42% των κρασιών που έχουν κερδίσει μετάλλια. Από την ιταλική πλευρά, η Τοσκάνη αποκαλύπτεται και γίνεται η πιο βραβευμένη περιοχή της χώρας με τουλάχιστον 80 βραβευμένα κρασιά.


Οι διεθνείς «αποκαλύψεις»

Το λευκό κρασί με την υψηλότερη βαθμολογία στον φετινό διαγωνισμό είναι το Cenzontle blanco — ένα μεξικάνικο λευκό κρασί που παράγεται στην Valle de Guadalupe. Το κόκκινο κρασί με την υψηλότερη βαθμολογία προέρχεται από τη Βουλγαρία — Vineyards Selection Tenevo, ένα μείγμα Merlot, Cabernet Franc και Petit Verdot που παράγεται από τη Villa Yambol στη Θρακική πεδιάδα.


Το τρόπαιο Sylvain που απονέμεται κάθε χρόνο στο κρασί με βαρέλι με την υψηλότερη βαθμολογία απονέμεται το 2023 σε ένα κρασί από την Καλιφόρνια, το Earthquake Zinfandel cuvée, που παράγεται από το Michael David Winery στην περιοχή Lodi. Το βιολογικό κρασί με την υψηλότερη βαθμολογία είναι από την Ισπανία, το cuvée Palmeri Navalta, από το κτήμα Palmeri Sicilia στην περιοχή της Αραγονίας.


Όλα τα κρασιά δοκιμάστηκαν στα τυφλά από μια ομάδα ειδικών από τον κόσμο του κρασιού (αγοραστές, δημοσιογράφοι, έμποροι κρασιών, οινολόγοι κ.λπ.) που επιλέχθηκαν προσεκτικά από το Concours Mondial de Bruxelles που αντιπροσωπεύει 45 εθνικότητες. Λιγότερο από το 30% των κρασιών που παρουσιάζονται παίρνουν μετάλλιο. (Θεσσαλονίκη ακούς;;🤣)


Η επόμενη συνεδρία κόκκινου και λευκού κρασιού του Concours Mondial de Bruxelles θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου 2024 στο Guanajuato του Μεξικού. Είναι η πρώτη φορά που ο ανταγωνισμός θα εξαχθεί στην αμερικανική ήπειρο.

92 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page