top of page
Εικόνα συγγραφέαTassos Pikounis

«Ανοιχτές Πόρτες Οινοποιείων»… ερμητικά κλειστές!

Οτι αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η πανελλήνια εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες» των οινοποιείων της Ελλάδας, το γνωρίζετε, το έχω γράψει, σας έχω προτρέψει να πάτε οπωσδήποτε. Εξ άλλου, αν γκουγκλαρετε «ανοιχτές πόρτες οινοποιείων 2022», θα βρείτε πολλές πληροφορίες για τα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης, και σχεδόν… τίποτα για τα οινοποιεία της υπόλοιπης Ελλάδας!


Δικαίως λοιπόν θα μου πείτε « τι γράφεις για υποχρεώσεις οινόφιλων να επισκεφθούν οινοποιεία, όταν… δεν βρίσκουμε που να πάμε

Αν θα επισκεφθείτε οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας ή της Κρήτης δεν έχετε κανένα πρόβλημα: Οι αντίστοιχες Ενώσει οινοποιών έχουν κάνει -όπως πάντα άλλωστε- εξαιρετική δουλειά, με κατάλογο των ανοιχτών οινοποιείων και με τις εκδηλώσεις του καθ’ ενός! Και μπράβο τους!


Όμως… υπάρχει και η υπόλοιπη Ελλάδα! Αυτή, δυστυχώς, είναι απούσα! Εκεί οι Ανοιχτές Πόρτες φαίνονται… ερμητικά κλειστές!


Που θα ψάξει ο δύστυχος φίλος του κρασιού για να βρει που θα πάει αυτές τις 2 ημέρες που -υποτίθεται- είναι αφιερωμένες στο κρασί;

Εσείς που θα ψάχνατε;

Εγώ στη θέση σας θα έψαχνα στο site του Συνδέσμου Ελλήνων Οινοποιών (ΣΕΟ), λογικό δεν σας φαίνεται; Ε.. λοιπόν μην κουραστείτε: το ιντερνετικό… απολίθωμα στη διεύθυνση http://greekwinefederation.gr/ είναι ενημερωμένο μέχρι το… Νοέμβριο του 2021! Τελευταίο γεγονός ο θάνατος του αείμνηστου Κουρτάκη! Για Ανοιχτές Πόρτες… ούτε λόγος! Μια σελίδα περι Οινοτουρισμού και αυτή με links στις τοπικές ενώσεις Οινοποιών που δεν… ανοίγουν!

Λέτε να βρούμε κάτι στις τοπικές ενώσεις;

Η ΕΝΟΑΚΕ των παραγωγών της Κεντρικής Ελλάδας… ανανεώνεται! Ετσι μας πληροφορεί το (κλειστό) site της! Τι κάνουμε; Ψάχνουμε στο Facebook: Ναι… στην Ενωση Οινοποιών Κεντρικής Ελλάδας βρίσκουμε επιτέλους ποια οινοποιεία θα είναι ανοιχτά! Μη ζητάτε βέβαια τις εκδηλώσεις του κάθε οινοποιείου… ψάχτε μόνοι σας!


Ενθουσιασμός όταν διαπιστώνω ότι το site της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝΟΑΑ) εχει ιδιαίτερη σελίδα για τις Ανοιχτές Πόρτες! Ναι… μόνο που είναι για το… 2008!! Παλαιωμένη…


Πάμε μετά στους Δρόμους του κρασιού της Πελοποννήσου: Τίποτα! Μήπως στην Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ)βρούμε κάτι; Πάλι τίποτα! Λέτε να βρούμε κάτι στο Σύνδεσμος Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας; Πάμε στο site τους… Τίποτα και εδώ! Μήπως εδώ, στο Facebook;;

Ναιιι! Θρίαμβος! Ανάρτηση που μας πληροφορεί ποιά οινοποιεία είναι ανοιχτά: τα εξής… 9! Ναι, απο τα 30+ οινοποιεία στην Κορινθία μόνο τα 9 έχουν τις πόρτες τους ανοιχτές!


Απελπιστήκατε; Δικαίως! Αλλά δυστυχώς, αυτό είναι το marketing του κρασιού στην Ελλάδα (πλην Βόρειας και Κρήτης)


Ιδιαίτερη η θλίψη για την Νεμέα: Σήμερα σχεδόν… προάστιο της Αθήνας, που έπρεπε να συγκεντρώνει αυτές τις δύο ημέρες όλους τους Αθηναίους οινόφιλους… και μόνο 9 (!) οινοποιεία ανοιχτά! Και μετά μιλάμε για… Οινοτουρισμό, για… σεβασμό στους καταναλωτές-οινόφιλους και άλλες… παπάρες! Και κανένα οινοποιείο με δημοσιευμένο κάποιο πρόγραμμα εκδηλώσεων!


Τώρα εγώ περιμένω… περιμένω τα τηλέφωνα των οινοπαραγωγών: «μα τι τα γράφεις αυτά, δεν πρέπει!» ή τον άλλο απίθανο που μου έγραψε ότι «αυτά πρέπει να μένουν και να λύνονται μεταξύ μας!». Είναι η άποψη ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό αν δεν… αποκαλυφθεί!


Φίλοι οινοποιοί… λυπάμαι, αλλά εγώ θα τα λέω! Και τα λέω για το καλό του κρασιού! Απλά δεν γίνεται δουλειά έτσι! Δεν είναι marketing το να αγνοείτε την -υποτίθεται- σημαντικότερη οινική εκδήλωση της χώρας! Και ξέρετε όλοι με τι ΔΕΝ… βάφονται αυγά! Μην προσπαθείτε χωρίς… προσπάθεια!


Κοιτάξτε τι γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα… στην Κρήτη. Μην απορείτε γιατί το Κτήμα Αβαντίς γιγαντώνεται! Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεών του για τις Ανοιχτές Πόρτες δημοσιεύεται, διαφημίζεται απο τις αρχές του μήνα!


Προσωπικά θα πάω το Σαββατοκύριακο στη Νεμέα… Θα μου πει κανείς αν υπάρχουν σε κάποιο απο τα… 9 οινοποιεία που δεν μας έκλεισαν τις… Ανοιχτές Πόρτες κατάμουτρα, κάποιες εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες ή τι;


Ή να «πάρω των ομματιών μου» και να… μεταναστεύσω στη Βόρεια Ελλάδα ή στη Κρήτη;;


ΥΓ: Δείτε εδώ, στο House of Wine συγκεντρωμένα κατά περιοχή τα οινοποιεία που έχουν τις πόρτες τους ανοιχτές…





136 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας! Θα μπορούμε έτσι να σας ενημερώνουμε για νέα άρθρα που μπορεί  να σας ενδιαφέρουν!

Μπορείτε να απεγγραφείτε οποτεδήποτε.

bottom of page